logo F1online.sk

Z Mercedesu je opäť kengura. Piatková rýchlosť však bola skutočná, tvrdí Wolff

George Russell
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

Pokiaľ nezaprší, v priebehu súťažného víkendu sa časy postupne zlepšujú. Mercedesu sa to však nepodarilo a George Russell i napriek lepším podmienkam na trati nedokázal prekonať svoj čas z piatka. Toto Wolff tvrdí, že príčinou kvalifikačného zakopnutia sú zmeny v nastaveniach monopostu, ktoré ho v treťom tréningu totálne rozhodili.

Ešte tri minúty pred koncom prvej časti kvalifikácie sme Lewisa Hamiltona evidovali na osemnástej priečke. Napokon sa mu podarilo postúpiť, no keď sa podobná situácia zopakovala o pár minút neskôr v prípade Georgea Russella, už sa zlepšiť nedokázal. Do pretekov odštartuje až z dvanásteho miesta. Hamilton napokon vybojoval šiestu priečku, no po skvelom piatku je to pomerne slabá útecha.

Reportér Sky Sports Ted Kravitz sa Tota Wolffa preto spýtal, či sa monopost v sobotu ovládal lepšie. “Nie, vôbec nie,” odpovedal uvedomujúc si, že niekde sa to zlomilo. “Myslím si, že v druhom piatkovom tréningu sme videli skutočnú rýchlosť auta. Dokázali sme ho dostať do ideálneho okna, no keď sme v treťom tréningu začali experimentovať, úplne sme ho rozhodili.”

Pred kvalifikáciou sa preto inžinieri pokúsili napraviť, čo sa pokazilo. Návrat k piatkovým nastaveniam však nepriniesol očakávané výsledky. “Priľnavosť sme dokázali čiastočne prinavrátiť, ale auto stále poskakuje ako kengura. Jazdci s ním nie sú spokojní. Vidíme, že toto je dôvod našej straty.”

Všetko zlé je na niečo dobré a podľa Tota Wolffa to platí aj v Miami. V piatok totiž v Mercedese nevedeli presne povedať, čo pomohlo odkryť skutočnú rýchlosť monopostu. Avšak, keď o ňu prišli, dostali cennú indíciu, čo s nastaveniami auta nesmú robiť.

“Určite sme to lepšie pochopili. Pomohol nám aj náš dnešný prepad po včerajšku,” ozrejmil Wolff, ktorý prikývol aj na poznámku, že výmena podlahy nemôže stačiť, treba okolo nej postaviť celý balík. “To je pravda, nikdy to nie je len o jednej položke, ktorá by bola zodpovedná za dobrý alebo slabý výkon. V piatok popoludní sme mali dobré auto, no trochu sme ho zhoršili. Pochopili sme nejaké veci, iné však nie.”