logo F1online.sk

Alonso klope Red Bullu na dvere, začul Čandhok. Horner o ničom nevie

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2022

Ako bude vyzerať budúcnosť Fernanda Alonsa? Španiel nás už od začiatku sezóny výkonmi na trati aj vlastnými vyjadreniami presviedča, že ešte sa necíti na vylihovanie pri bazéne, naďalej chce pretekať vo Formule 1. Momentálne však nie je jasné, v ktorej stajni. Po novom sa začalo hovoriť aj o senzačnom prestupe do Red Bullu.

Keď hviezde Alonsovho kalibru končí zmluva, vždy sa začne intenzívne špekulovať nad jej budúcnosťou. V posledných dňoch sme sa tak dopočuli, že o služby španielskeho matadora má záujem Strollov Aston Martin, ktorý by chcel nahradiť Sebastiana Vettela. Nemec totižto podľa mnohých už nepôsobí dojmom, že by ho kráľovná motoršportu nadchýnala, najmä nie v relatívne slabom monoposte, s ktorým sa len občas dostane do bodovanej desiatky.

Podľa informácií portálu F1-insider.com Aston Martin uvažoval o angažovaní Fernanda Alonsa už pred rokom. Z dvojnásobného majstra sveta totiž i napriek relatívne vysokému veku cítiť obrovskú chuť pokračovať, čo sa o Vettelovi nedá celkom povedať.

“Budem pretekať ešte pár rokov,” oznámil Fernando Alonso. “Dva alebo tri roky. Ak to bude v Alpine, tak dobre. Ak to bude v inej stajni, fajn. Odpoveď na túto otázku ešte len zistím, rokovania rozbehnem pravdepodobne v lete.”

Alonsovi by vyhovovalo, keby mohol zostať v Alpine, no tam sa ho o sedačku snaží pripraviť minuloročný šampión Formuly 2 Oscar Piastri. Austrálčanovým manažérom je krajan Mark Webber, ktorý nechce, aby strávil ďalší rok na lavičke náhradníkov.

“Momentálne necítime žiaden tlak, aby sme Oscarovi našli miesto,” prezradil šéf Alpinu Otmar Szafnauer, no hneď doplnil: “Ale okolo júla sa ten tlak určite dostaví. Oscar je úžasný mladík, je veľmi dobre pripravený a má veľké ambície.”

Z pohľadu budúcnosti by určite dávalo väčší zmysel posadiť do monopostu Oscara Piastriho. V tom prípade by Alonso mohol zamieriť do spomínaného Aston Martinu, ale britská stajňa vraj nie je jediná, o ktorú by mohol mať záujem.

So zaujímavými zákulisnými informáciami vyrukoval počas tretieho tréningu bývalý pilot F1 Karun Čandhok. “V padoku sa šíria špekulácie, dnes ráno som sa ich dopočul. Jedna hovorí o tom, že Fernando by mohol zamieriť do Aston Martinu, kde by nahradil Sebastiana Vettela.”

“Podľa tej druhej Fernando začal spolu s Flaviom [Briatorem] búchať Red Bullu na dvere. Tvrdí, že je pripravený stať sa kolegom Maxa Verstappena a v posledných pár rokoch kariéry sedieť v dobrom aute,” prezradil člen komentátorského tímu Sky Sports.

Alonso sa v posledných týždňoch skutočne snaží spraviť dojem. Dokonca aj v Miami zopakoval, že má zo seba najlepší pocit za posledných desať rokov. Snaží sa sám seba niekomu predať?

Ak áno, pravdepodobne nie Red Bullu. Sky Sports sa totiž okamžite spojila so šéfom Red Bullu Christianom Hornerom, ktorý vraj o žiadnom klopkaní na dvere nevie. “To je pre mňa novinka. My sme veľmi spokojní s našimi súčasnými jazdcami,” odkázal.

Red Bullu sa konečne podarilo nájsť spoľahlivého kolegu k Maxovi Verstappenovi, takže z tohto pohľadu nemá význam meniť aktuálne zloženie, zrejme ani keby sa Alonso zaručil, že nebude v tíme robiť rozbroje a Verstappenovi bude pomáhať, pričom na oplátku by mal šancu vyhrať pár veľkých cien. Mohla by byť z toho pekná rozlúčka s efjednotkou.

“Fernando je skvelý jazdec a je fantastické, že ešte stále je vo Formule 1. Je obdivuhodné, že už má po štyridsiatke, no nezapadá do našich plánov,” ozrejmil Horner, ktorý trvá na svojom. O príchode jazdca spoza hraníc rodiny Red Bullu sa teraz neuvažuje. “Flavio je priateľ a raz za čas sa s ním pozhováram, ale momentálne sa zaoberáme len našimi jazdcami. Checo tento rok odvádza dobrú prácu.”