logo F1online.sk

Verstappena mrzia problémy so spoľahlivosťou: Teraz nemám žiadne dáta

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2022

Max Verstappen toho v piatok veľa nezistil, čo je podľa jeho vlastných slov “veľmi bolestivé”. Na mestskom okruhu chcel odjazdiť viac kilometrov, no namiesto toho bude do sobotňajšej časti vstupovať prakticky nepripravený. Red Bull vraj toho mohol spraviť viac, odkazuje Holanďan.

Všetko sa to začalo už počas prvého tréningu. Po pár kolách sa Max Verstappen vrátil do boxov, keďže podľa Christiana Hornera sa auto začalo prehrievať. Mechanikom sa nepodarilo presne zistiť, kde nastal problém, a tak vymenili celú prevodovku.

Z tohto dôvodu Red Bull s číslom 1 vynechal aj celý úvod druhého tréningu, na trať sa dostal až po Sainzovej červenej vlajke, aj to len na jediné kolo. Verstappen totiž v zákrute zistil, že auto vôbec nechce zatáčať doľava.

“Nebol to dobrý deň, takéto dni sú extrémne bolestivé, najmä na takomto type okruhu, kde chcete byť na trati, dostávať sa do tempa,” lamentoval úradujúci majster sveta Max Verstappen. “Odjazdil som v podstate štyri alebo päť rýchlych kôl. To je nanič.”

Čo sa vlastne stalo v druhom tréningu, keď nemohol zatáčať a začala mu horieť pravá zadná brzda? “Nejaké problémy s hydraulikou. Akonáhle som vyrazil z boxov, nevedel som zatočiť, akoby to bolo zaseknuté. A áno, brzdy začali horieť. Mali sme plno problémov.”

“Samozrejme, pokúsim sa ostatných dobehnúť, ale toto nie je vôbec ideálne. Všetci sú už o čosi lepšie zabehnutí, nuž a okrem toho nemáme žiadne dáta z môjho auta. Je to preto extrémne bolestivé,” zdôraznil Verstappen.

Christian Horner po piatku prezradil, že Red Bull sa bude musieť spoliehať len na údaje z Pérezovho monopostu, čo predstavuje mierny hendikep. Inokedy si vedia porovnať dve rôzne nastavenia a na základe nich určiť správny kompromis. Teraz budú inžinieri viac hádať.

Verstappenovi určite nepomohli ani červené vlajky, keďže namiesto jázd musel trčať v garáži, no na ne sa vyhovárať nechcel. “Nie je to žiadne ospravedlnenie toho, čo sa mi stalo. Musíme sa skrátka pozrieť sami na seba, mne je jedno, čo sa udeje na trati z pohľadu červených vlajok. Mohli sme toho spraviť oveľa viac.”

Začína mu robiť spoľahlivosť starosti? “Myslím si, že tu išlo skôr o nejaké procedurálne veci, ktoré budeme musieť počas piatkových tréningov vyriešiť. Ale budeme sa o tom baviť.”

Sergio Pérez v druhom tréningu skončil tretí, takže odpisovať Red Bull by bolo predčasné. Strata dvoch desatín sekundy na Georgea Russella sa určite dá zmazať. Ťažšie sa však budú nahrádzať dáta z pretekových simulácií.

“Bol to veľmi chaotický tréning, odjazdil som, hádam, jedno kolo na stredne tvrdej zmesi a dve na softoch. S natankovaným autom sme s tým nevedeli nič robiť, na trati boli samé červené vlajky, prišli sme o kopu času,” hodnotil piatok zo svojho pohľadu Pérez. “Do pretekov preto ideme viac-menej poslepiačky, no viacero ľudí je s nami na rovnakej lodi.”

Ohľadom kvalifikácie si je Red Bull sebou o čosi istejší, no ako pripomenul mexický pretekár, všetko sa môže s počasím rýchlo zmeniť.

Súvisiace články