logo F1online.sk

Hamilton sa šperkov nechce zriecť, je pripravený vynechať VC Miami

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2022

Medzinárodná automobilová federácia trvá na tom, že jazdenie s retiazkami, pírsingami a náušnicami nebude tolerovať, no Lewis Hamilton si z tohto nariadenia ťažkú hlavu nerobí. Podľa vlastných slov je pripravený za svoj postoj znášať aj následky. Šperkov sa nezbaví, ani keby mu FIA zakázala pretekať.

Riaditeľ pretekov Niels Wittich už pred pretekmi v Austrálii upozornil jazdcov na to, že podľa Medzinárodného športového kódexu je zakázané nosenie šperkov a tiež spodnej bielizne, ktorá nemá potrebný certifikát ohňovzdornosti. Všetkým tímom dal dve veľké ceny na to, aby sa na staronové pravidlo stihli pripraviť a vo štvrtok odkázal, že všetky stajne musia popri technickom preberaní monopostov oficiálne informovať FIA o tom, že ich jazdci dodržujú zákaz nosenia šperkov a oblečú si len povolenú spodnú bielizeň.

Keď teda Lewis Hamilton prišiel na piatkovú tlačovú konferenciu s tromi hodinkami, náramkom, ôsmimi prsteňmi, štyrmi retiazkami, dvoma náušnicami a pírsingom v nose, mnohých to pobavilo. Hamilton však v konečnom dôsledku len splnil to, čo avizoval už v Austrálii, hoci vtedy jeho sľub, že nabudúce príde s toľkými šperkami, znel skôr ako žart.

“Viac šperkov som si dnes už nemohol vziať,” rozosmial sa Lewis Hamilton, ktorého sa na staronový zákaz, prirodzene, spýtali aj na tlačovej konferencii. Sedemnásobný majster sveta odkázal, že podľa neho je FIA spiatočnícka.

“Mám pocit, akoby sme robili krok vzad, keď pomyslíte na všetky tie kroky, ktoré robíme ako šport a na dôležitejšie veci, na ktoré by sme sa mali koncentrovať,” pustil sa do vysvetľovania svojho odmietavého postoja. “Myslím si, že my ako šport robíme veľké pokroky a toto je len taká malichernosť. Pretekám tu už šestnásť rokov a šestnásť rokov nosím šperky. V aute mám len náušnice a pírsing v nose, ktorý neviem dať dolu. Celá táto škriepka sa mi zdá byť zbytočná.”

Lewis Hamilton prezradil, že v piatok ráno sa dokonca kvôli tomuto zákazu pokúšal dovolať prezidentovi FIA Mohamedovi bin Sulajemovi, no nezdvihol. “Pokúsil som sa s Mohamedom spojiť, ale myslím, že bol veľmi zaneprázdnený, tak som mu poslal správu. Chcel som ho ubezpečiť, že chcem byť jeho spojenec, nechcem s nimi bojovať kvôli takejto veci. Zatiaľ sa mi neozval, ale pokúsim sa s ním porozprávať ešte pred pretekmi.”

FIA zdôvodňuje vynucovanie zákazu šperkov bezpečnosťou. Argumentuje viacerými vecami: pírsing v blízkosti dýchacích ciest sa môže počas nehody uvoľniť a vy ho môžete prehltnúť či vdýchnuť, v prípade požiaru zas rozpálený kov môže prispieť k tvorbe popálenín.

Šperky komplikujú aj prácu záchranárom pri vyslobodzovaní, keďže sa môžu zachytiť o prilbu, kuklu či kombinézu a spôsobiť ďalšie zranenia, nuž a v neposlednom rade by v prípade CT vyšetrenia bolo nutné najskôr všetky metalické šperky dať dolu, čo spôsobí ďalšie zdržanie vo chvíli, keď ide o čas. Hamilton však tvrdí, že jeho šperky sú z platiny a pri skenovaní s nimi nikdy nemal problém.

“Toto je o vašej osobnosti, o tom, kým ste,” trvá na svojom Hamilton. “Som ochotný podpísať prehlásenie, v ktorom ich zbavím tejto zodpovednosti, ak to bude nutné. V minulosti to však z pohľadu bezpečnosti nebol žiadny problém.”

“Ak ma zastavia, tak nech. Máme tu aj náhradného jazdca, všetci sme na tento víkend pripravení! A v meste určite bude čo robiť. V oboch prípadoch budem v pohode,” ubezpečuje pilot Mercedesu.