logo F1online.sk

Hamilton je nadšený z toho, ako sa Formule 1 podarilo preraziť v USA

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2022

Formula 1 konečne prerazila v Spojených štátoch. Dlho sa o to neúspešne usiloval Bernie Ecclestone, no podarilo sa to až Liberty Media a Netflixu. Výsledkom je, že v roku 2023 sa na území USA uskutočnia až tri veľké ceny. Radosť z toho má aj sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Ten je známy tým, že má k Spojeným štátom a tamojšej kultúre skutočne blízko. Vyhral aj vôbec posledné preteky na okruhu Indianapolis v roku 2007. USA potom v kalendári F1 štyri roky chýbalo a v roku 2012 zažila táto krajina návrat. Po desiatich rokoch doplní preteky v texaskom Austine Veľká cena Miami a v roku 2023 pribudne aj Veľká cena Las Vegas.

„Vyrastal som s vedomím, aký úžasný je tento šport, no pokiaľ ide o vášeň o Formulu 1, existoval medzi USA a zvyškom sveta dosť veľký rozdiel. Je naozaj skvelé vidieť, že sa to podarilo prelomiť a v štátoch F1 stále viac a viac milujú,“ povedal Hamilton, ktorého cituje Motorsport.com.

„V tejto krajine žijú obrovskí športoví fanúšikovia a Miami bude pre všetkých zážitkom, pre celú pretekársku komunitu, pre fanúšikov na tribúnach a aj tých, ktorí to možno prvýkrát uvidia na vlastné oči.“

„Spojené štáty toho v tomto smere môžu veľa ponúknuť, takže je to veľmi vzrušujúce,“ dodal Hamilton.

Trať v Miami Gardens vznikla, aby priniesla čo najväčší športový zážitok fanúšikom pri obrazovkách a aj tým, ktorí si to prídu užiť naživo. Dominantou okruhu je takmer 1300 metrov dlhá rovinka, ktorá bude tento víkend celkom určite svedkom nejedného predbiehacieho manévra.

Skutočnosť, že na tomto okruhu sa bude dať predbiehať ocenil aj pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas, ktorý si už trať vyskúšal na simulátore. „Bolo pekné vidieť, že to je trať, kde by sa malo predbiehať. Z môjho pohľadu vyzeralo pozitívne, ako bol okruh navrhnutý. Pretekanie by malo byť dobré, nachádzajú sa tam celkom dlhé rovinky a zopár dobrých miest na predbehnutie.“

„Poďme zistiť, ako to napokon bude vyzerať v reálnom živote. Na papieri to však vyzeralo dobre a som si istý, že nás čaká úžasné podujatie,“ povedal Bottas.