logo F1online.sk

Saward: Alonso čoskoro predĺži o dva roky, Piastri by mohol nahradiť Latifiho

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2022

Prestupové obdobie odštartovalo už v apríli? Mysleli sme si, že na novinky ohľadne Fernanda Alonsa, Oscara Piastriho a ďalších budeme čakať až do leta. Po skončení víkendu v Imole sa však z padoku ozvali viaceré hlasy, ktoré naznačili, ako by mohol v roku 2023 štartový rošt vyzerať.

Okrem Lewisa Hamiltona, ktorý má zmluvu na rok 2023, sa veľa šušká aj o austrálskom talente Oscarovi Piastrim. Ten patrí do kádra francúzskeho Alpinu, ktorý však nevyzerá, že by preňho mal miesto. Zrejme preto začali Francúzi spolu s Piastriho manažmentom (patrí doň aj bývalý pilot Mark Webber) už takto skoro „snoriť“ a skúmať možnosti, kam by Oscara mohli poslať.

„Všetko, čo momentálne beží v padoku, naznačuje, že Fernando čoskoro podpíše novú dvojročnú zmluvu s tímom Alpine, čo znamená, že by zotrval v stajni až do konca sezóny 2024. Potom si francúzska firma možno bude priať, aby sa pripojil k ich programu vo vytrvalostnom šampionáte,“ uviedol vo svojom blogu renomovaný žurnalista Joe Saward.

Fernando je šikovný chlapík a vie, že jeho odchod by pre Alpine nebol dobrý, ale keďže Oscar Piastri nepríjemne striehne, potrebuje Fernando nielen podávať výkony, ale tiež získať podporu. Preto oznámil novú súkromnú sponzorskú zmluvu so spoločnosťou Castrol, dodávateľom palív a mazív tímu Alpine, čo znamená, že jeho tím si nebude chcieť rozhnevať svojho dôležitého podporovateľa,“ dodáva Saward.

Alonso i Esteban Ocon by tak mali v rukách dlhodobé zmluvy, čo istotne nie je dobrá správa pre Piastriho. „Alpine potrebuje Oscarovi nájsť prácu skôr, než to urobí niekto iný,“ prehlásil Saward. Ten nadviazal na svojho kolegu od britskej televízie Sky Teda Kravitza, podľa ktorého Austrálčan „koketuje“ s Williamsom. Nevedel však, či by Piastri nahradil Albona alebo Latifiho, na čo sa pokúsil odpovedať Saward.

„Alpine potrebuje nájsť Oscarovi domov na pár rokov, aby sa potom v roku 2025 mohol vytrénovaný pripojiť k top tímu (dúfajme, že Alpine ním dovtedy bude),“ píše Saward.

„Jasnou voľbou pre Piastriho je podpis dvojročnej zmluvy s Williamsom, ktorý potrebuje silnejšieho druhého jazdca než Nicholasa Latifiho. Tím v týchto dňoch nemá núdzu o financie a chce dvoch konkurencieschopných pretekárov, pretože za výsledky dostane rovnaké peniaze, aké dostáva od Kanaďanových sponzorov,“ píše Saward.

Ten sa zamýšľa aj nad ďalšími alternatívami pre Williams, napríklad nad možnosťou vybudovať vlastnú jazdeckú zostavu. Momentálne má pod svojimi krídlami Albona, na ktorého však stále má opciu Red Bull. S Piastrim by to bola podobná pesnička. V tomto smere by dávalo väčší zmysel angažovať takého Nycka de Vriesa, ktorého budúcnosť vo Formule E nie je jasná. Ďalšími problémom však môže byť aj výkonnosť tohto tímu.

„Získať Piastriho na pár rokov by síce možné bolo, ale ak Williams nebude dostatočne konkurencieschopný, neprinesie mu to mnoho dobrého… možno si bude myslieť, že medzipristátie v tíme Haas by bolo lepšou voľbou,“ píše Saward.

„Ferrari síce má na Haas určitý vplyv, ale nemá právo dosadiť tam vlastných jazdcov, ako kedysi v Sauberi. Mick Schumacher je projektom Ferrari smerom do budúcna, ktorý vlani vyzeral pomerne slušne, avšak príchod Vikinga Kevina Magnussena bol pre Micka šokom a teraz potrebuje dokázať, že dokáže hrať aj za veľkým stolom. Ak bude Kevin v tomto roku udávať tempo, Ferrari by sa mohlo vzdať sna o Schumacherovi II. a rozhliadne sa po niečom novom,“ píše Saward.

Ten napísal krátku poznámku aj k dianiu v McLarene, kde sa vraj už teraz chystá výmena stáží, avšak nie smerom k roku 2023, ale až 2024. Samozrejme, nebavíme sa o možnom odchode Landa Norrisa…

„Daniel Ricciardo sa v McLarene zdá byť trochu stratený a naďalej sa šíria špekulácie, že v roku 2024 (ak nie skôr), nahradí Daniela v kokpite Američan Colton Herta, pri ktorom Zak Brown verí, že by mohol otvoriť brány Formuly 1 pre korporátnu Ameriku. Uvidíme, či Herta má všetko potrebné na to, aby sa stal hviezdou F1, ale zdá sa, že rýchlosť má,“ napísal Saward.

Súvisiace články