logo F1online.sk

Za môj incident s Hamiltonom mohlo aj AlphaTauri, tvrdí Ocon

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 4. 2022

Esteban Ocon odhalil okolnosti, ktoré počas pretekov v Imole spôsobili hrozivý moment v boxovej uličke medzi ním a Lewisom Hamiltonom. Napokon to síce dopadlo dobre a k zrážke nedošlo, Alpine sa však napriek tomu nevyhol päťsekundovej penalizácii za nebezpečné vypustenie. Francúz tak preťal cieľovú čiaru až na štrnástom mieste, rovno za britským šampiónom. Ukázalo sa však, že Ocon za chybu úplne nemohol.

Medzi osemnástym a dvadsiatym kolom sa v pitlane rozprúdil čulý ruch, keď takmer každý pilot zastavil u svojich mechanikov z dôvodu výmeny pneumatík, nakoľko trať konečne vyschla.

Alpine následne pustil Ocona priamo do cesty Hamiltonovi, ktorý v snahe vyhnúť sa mu takmer narazil do steny. Minuloročný víťaz Veľkej ceny Maďarska uviedol, že na vzniku nepríjemného momentu medzi ním a sedemnásobným majstrom sveta sa podieľal aj iný tím, konkrétne AlphaTauri. Mladému pretekárovi v ceste zavadzal nástroj, ktorý práve predtým použili u Júkiho Cunodu.

„Myslím, že to bola rúrka z pištole na kolesá tímu AlphaTauri, ktorá ma prinútila ísť doľava. V opačnom prípade počítam s tým, že na ľavej strane by bolo viac miesta pre Lewisa. Nebola to jednoduchá situácia,“ vysvetlil rodák z krajiny galského kohúta novinárom, vrátane portálu RacingNews365.com.

Oconov víkend v Imole sa začal rovnako zle, ako sa skončil. Po probléme s prevodovkou nedokázal v piatkovej kvalifikácii zajazdiť poriadne rýchle kolo a do šprintu tak išiel len z devätnástej pozície. V ňom potom získal len šestnáste miesto. Katastrofálny víkend pre Alpine zavŕšila okrem penalizácie pre Ocona aj večná smola Fernanda Alonsa, ktorý po kolízii s Mickom Schumacherom musel odstúpiť.

„Pre tím to bol celkovo frustrujúci víkend. Myslím si, že musíme zresetovať. Ku koncu nám trochu chýbalo tempo. Mali sme problémy s príliš veľkou degradáciou pneumatík, nemohli sme tak vyvíjať prílišný nátlak na Lancea Strolla pred nami, ale nakoniec ten výsledok vyzerá kvôli penalizácii ešte horšie,“ zhodnotil Ocon.

Alpine po poslednom podujatí klesol v Pohári konštruktérov až na šieste miesto za tím Alfa Romeo. Do budúcna sa však samozrejme plánujú zlepšovať. Francúz oznámil, že o dva týždne máme od nich očakávať nasadenie noviniek. „Na mojom aute bude v Miami niekoľko nových dielov a teším sa na to, čo nám to prinesie z hľadiska výkonu.“