logo F1online.sk

Binotto: Nemôžeme ľutovať, že sme na to tlačili

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala26. 4. 2022

Keby Charles Leclerc v závere Veľkej ceny Emilia Romagna neprezul a v technickej časti okruhu sa tak veľmi nesnažil získať čas na Sergia Péreza, pravdepodobne by do cieľa dorazil na pohodlnej tretej priečke. Uvažovať nad poslednými pretekmi takto by však nebolo správne, reaguje Mattia Binotto.

Ak sa uspokojíš s niečím iným ako prvým miestom, si už len na krok od prehry. Takúto filozofiu vyznávajú tento rok vo Ferrari. Preto sa v 50. kole po strategickej porade rozhodli vyvinúť tlak na Sergia Péreza a ešte sa ho pokúsili okradnúť o jeho body.

Táto taktika napokon zlyhala a Charles Leclerc skončil po chybe vo Variante Alta, náraze do bariéry a vynútenej zastávke v boxoch až šiesty. Mattia Binotto si určite uvedomuje, že tieto body môžu Scuderii na konci roka chýbať, no odkazuje, že nič nebanuje.

“Myslím si, že nikdy nebudeme ľutovať, že sme jazdca požiadali, aby na to zatlačil,” zamyslel sa Mattia Binotto po pretekoch, v ktorých veril v zisk dvojitého pódia. “Myslím si, že jazdiť na hrane je súčasťou našej aj súčasťou ich práce. Chyby sa môžu objaviť.”

“Tohtoročné autá sú oveľa tuhšie nastavené a keď na obrubníku spravíte drobnú chybu, dosť draho za ňu zaplatíte. Nič však neľutujeme, podľa mňa sme sa rozhodli správne. To je všetko,” odkázal tým, ktorí možno Scuderii zazlievali priveľkú horlivosť či premotivovanosť.

Šéf talianskej stajne napokon zdôraznil, že na boxovom múriku sa rozhodli pre zastávku, pretože chceli útočiť. Nešlo o nútenú zastávku v boxoch, ktorú by si vyžiadal Charles Leclerc pre príliš opotrebované pneumatiky.

Problémy s drobením predných gúm zo šprintu sa tak nevrátili. “Neodchádzali nám predné pneumatiky. V tej fáze sme mali veľmi podobnú, ba možno o trochu lepšiu rýchlosť ako Sergio Pérez. Avšak, pretože sme verili, že by sa nám mohla naskytnúť šanca zaútočiť a predbehnúť Péreza, sme zastavili.”

“Dúfali sme, že aj oni zastavia, čo sa naplnilo. Obaja boli na nových gumách a preteky boli akoby reštartované. Do cieľa nám zostávalo pätnásť kôl na mäkkej zmesi. Myslím si, že to fungovalo celkom dobre, pretože Charles bol už veľmi blízko Sergia. Pred tým, než spravil chybu, sa pokúsil aj o útok,” rekapituloval zlomové momenty veľkej ceny.

Teraz je čas sa preskupiť, čo prospeje nielen Charlesovi Leclercovi a Carlosovi Sainzovi, ale aj celému tímu. Red Bull totiž v Imole predstavil balík noviniek, ktorý zatiaľ fungoval a možno dostal červených býkov o kúsok pred súpera.

Binotto avizuje, že zatiaľ netreba žialiť. “Nemali sme najrýchlejšie auto, ale ani sme z neho nedostali maximum. V každom prípade sa stále môžeme usmievať, pretože sezóna je dlhá a pred sebou máme nejaké vylepšenia. Aj naši piloti budú mať príležitosť trochu to zlepšiť.”

Súvisiace články