logo F1online.skF1online.sk

Wolff vysvetľuje svoju vysielačku: Lewis si od nás zaslúži viac

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Na Lewisa Hamiltona bol v Imole skutočne žalostný pohľad. Britskému jazdcovi tento víkend nevyšlo v podstate nič, no nik mu to nevyčítal. Toto Wolff svoju popretekovú vysielačku, v ktorej sa Hamiltonovi ospravedlňoval, vysvetlil tým, že sedemnásobný majster sveta nemá čo robiť v takom slabom — podľa Wolffa až neovládateľnom — monoposte.

V Taliansku sa to Hamiltonovi nabaľovalo. Po vypadnutí v druhej časti kvalifikácie sa v šprinte aj hlavných pretekoch ocitol zaseknutý v DRS vláčiku. Neskoré prezutie na pneumatiky do sucha a nemohúcnosť pri predbehnutí Pierra Gaslyho znamenala, že do cieľa dorazil štrnásty. Len vďaka päťsekundovej penalizácii pre Estebana Ocona poskočil o jednu priečku vyššie.

“Ja naozaj neviem, skrátka som nebol dosť rýchly na to, aby som ho predbehol,” odpovedal Lewis Hamilton na otázku, prečo sa nedokázal viac ako 40 kôl dostať cez Pierra Gaslyho. Aj kvôli tomu totiž zaznamenal najhorší víkend od VC Belgicka 2009 — odvtedy sa mu nestalo, aby ani v kvalifikácii, ani v pretekoch neskončil v najlepšej desiatke.

Totovo Wolffovo popretekové ospravedlnenie malo Hamiltona aspoň čiastočne upokojiť a presmerovať istý podiel viny z biedneho výsledku na tím. “Lewis si od nás zaslúži viac,” vyhlásil šéf Mercedesu vysvetľujúc svoje slová Hamiltonovi. “My však tvoríme tím, musíme spraviť maximum pre to, aby sme mu poskytli techniku, s ktorou bude môcť bojovať o popredné priečky.”

“Tento chlapík je najlepším jazdcom na svete a momentálne nemá pod sebou monopost a techniku, s ktorou by to mohol ukázať. Svojím spôsobom je jedno, či skončíte na ôsmom, dvanástom alebo pätnástom mieste. Nezáleží na tom, všetky sú zlé,” uviedol rakúsky biznismen.

Vzápätí pripomenul, že Hamilton nie je ani zďaleka prvým jazdcom v histórii, ktorý po úspešnom období upadol. Avšak nie kvôli žiadnemu kryptonitu, ktorý by ho zrazu obral o ich schopnosti. V problémovom aute sa toho skrátka nedá spraviť oveľa viac.

“Ale tie skutočné hviezdy sa dokázali z toho dostať. Neprichádza mi na um meno žiadneho velikána, ktorý by počas kariéry nezažil chvíle, kedy mu to nefungovalo,” zdôrazňuje Wolff. “Niečo také sa v jeho prípade nestalo už dávno, pomôže tímu vyriešiť to. Držíme spolu v dobrom i v zlom a dnes sme určite zažili jeden zo zlých dní.”

S výkonmi svojich pilotov je Mercedes spokojný. Georgeovi Russellovi istotne nemôže nič vyčítať. Hamiltonovi by po nedeli azda aj mohol, no Wolff trvá na tom, že obaja jazdia nad možnosti monopostu.

“Auto bolo skrátka neovládateľné. Keď vidím, ako obaja na cieľovej rovinke poskakovali, miestami sa čudujem, ako ho dokážu udržať na trati. Obidvaja naši jazdci robia maximum a z auta žmýkajú viac, než na čo má. Videli sme, že v Georgeovom prípade sa to pretavilo do výsledkov, mal fenomenálne preteky, dokonalý štart, a potom jazdil v aute, ktoré nebolo ideálne vyladené. A Lewis bol skrátka zaseknutý vzadu,” doložil 50-ročný Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia