logo F1online.sk

Alonso neverí svojej smole: Ich autá sú nezničiteľné, naše sa rozsype po pohladení

Fernando Alonso
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Fernando Alonso už po sobote nemohol uveriť tomu, koľko nešťastia ho postretlo v tejto sezóne. Do nedeľných pretekov teda vstupoval presvedčený, že už sa to musí zlomiť, už musí mať aj on kus šťastia. Ukázalo sa veru, že nemusí. Španiel si po ďalšom vypadnutí neveriacky pretieral oči.

Podľa oficiálnych výsledkov Veľkej ceny Emilia Romagna sa Fernandovi Alonsovi podarilo odjazdiť šesť kôl, no v skutočnosti mal po pretekoch už oveľa skôr. V prvom kole totiž došlo k drobnému kontaktu s monopostom Micka Schumachera, ktorý Alonso podľa vlastných slov ani poriadne necítil, no škôd napáchal viac ako dosť.

“Veľa som toho nepocítil, bol to veľmi, veľmi drobný kontakt s Mickom,” hovorí Fernando Alonso, ktorému po reštarte v pravej bočnici vznikla veľká diera. “Nevidel som veľa, ale na opakovaných záberoch som zbadal, že Mick sa nanešťastie roztočil a dotkol sa môjho auta. Úplne tým zničil pravú časť mojej karosérie a podlahy. Poškodenie bolo príliš rozsiahle, aby sme mohli pokračovať v pretekoch. Opäť raz sme prehrali v dôsledku niečoho, čo bolo mimo našej kontroly.”

Po vypadnutí v Saudskej Arábii, zlyhaní hydrauliky v austrálskej kvalifikácii a katastrofálne načasovanom výjazde bezpečnostného vozidla prišla ďalšia rana. “Dnes sa na štarte všetci dotýkali a nič sa nestalo, ich autá akoby boli nezničiteľné. Na druhej strane naše auto je úplne zničené po drobnom bozku.”

Keď Alonso v závere pretekov zbadal, že Charles Leclerc dokonca trafil bariéru, len si povzdychol. “Leclerc sa roztočí, ale pokračuje…” Španiel má istotne pocit, že keby sa niečo podobné stalo jemu, možno by mu aj vybuchla pohonná jednotka. “Naše auto vyzerá byť celkom rýchle. Preto je neuveriteľné, že v jazdeckom šampionáte máme len dva body, podľa mňa je to momentálne trochu nefér. Mali sme ich mať 25 alebo 30.”

Možno ešte viac môže Alpine mrzieť, že sa počas pretekov poškodila novučičká podlaha. Túto špecifikáciu mal na aute zatiaľ len rodák z Ovieda. “Neviem, či v Miami budeme môcť použiť túto podlahu. Doplácame teda na následky vecí mimo našej kontroly. To je dosť bolestivé.”

Interný súboj v Alpine zatiaľ vyhráva Esteban Ocon, a to vysoko 4:0. Ak to takto pôjde ďalej, Alonsovi hrozí, že dostane kanára. Pred nami je však ešte dlhý šampionát a stále je tu nádej, že sa zopakuje minuloročný scenár.

“Aj vtedy som mal po Imole len jeden bod a prežívali sme ťažké obdobie, ale nakoniec sme boli v šampionáte ďaleko vpredu a boli sme dosť konkurencieschopní. Uvidíme, či sa nám to podarí zopakovať,” hľadí dopredu Fernando Alonso, ktorý tvrdí, že by bol radšej, keby sa sezóna začala zle a skončil dobre, nie naopak.

Takýto katastrofálny štart do roka tiež otvára otázku, či 40-ročný matador bude mať ešte motiváciu pokračovať. Na jeho miesto sa navyše tlačí Oscar Piastri, nuž a Esteban Ocon má dlhodobý kontrakt.

Alonso však na ukončenie kariéry nechce ani pomyslieť. “Pretože sa stále cítim lepšie ako ostatní. Keď sem niekto príde a budem vidieť, že ma poráža čisto len vlastnými schopnosťami, keď nebudem mať dosť dobré štarty, nebudem si dobre pripravovať auto alebo druhá strana garáže bude o sekundu rýchlejšia a ja tie časy nebudem vedieť dorovnať, tak zdvihnem ruku a poviem, že je načase, aby som robil niečo iné. Ale momentálne cítim presný opak, milujem pretekanie.”

Súvisiace články