logo F1online.sk

Moja chyba nemala s tlakom nič spoločné, odkazuje Leclerc

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Charlesovi Leclercovi úvod do sezóny skvele vychádzal, no v domácej Imole, kde desaťtisíce fanúšikov čakali na jeho víťazstvo, nezvládol súboj s Red Bullmi. Monačan ubezpečuje, že nejde o žiaden dôkaz toho, že by tlak nemal zvládať. Chyba prišla z iného dôvodu.

Priebežný líder šampionátu Charles Leclerc si poškodil monopost po divokom prejazde šikanou Variante Alta. Následne musel vymeniť predné krídlo a zachraňovať, čo sa dalo. Do cieľa dorazil šiesty a jeho náskok sa scvrkol na 27 bodov.

Raz darmo, za chyby sa platí. Ak pilot podľahne tlaku, nie je to dobré znamenie do zvyšku sezóny, no Charles Leclerc ubezpečuje, že nešlo o tento prípad. “Nielen v nedeľu, ale celý víkend sme boli vystavení tlaku a pred nedeľou som nespravil veľa chýb,” odkázal. “Toto bola chyba, ktorá ma vyšla draho a poučím sa z nej. Avšak, z mojej strany som nepociťoval žiaden zvýšený tlak.”

Ferrari sa v závere rozhodlo obuť mäkkú zmes, čo spočiatku vyzeralo ako útok na bod za najrýchlejšie kolo pretekov. V skutočnosti sa však Leclerc týmto krokom dostal späť do boja o druhé miesto, keďže zastavil aj Sergio Pérez a na trať sa vrátil tesne pred ním.

“Zbadal som príležitosť, o ktorej som ani nevedel. Bolo mi úplne jasné, že dnes bolo možné získať tretie miesto, ale zbadal som príležitosť a skúsil som to,” opisuje svoj útok na Sergia Péreza. “V zákrutách 14-15 som šiel o čosi rýchlejšie, no príliš som vyšiel na obrubník a roztočil sa.

“Každý bod sa počíta a dnes sme prišli o sedem bodov v porovnaní s tými pätnástimi, ktoré sme mohli mať za zisk tretieho miesta. Všetky body sú dôležité, do budúcna sa z toho poučím. Taká je realita. Analyzoval som dáta, viem, čo som spravil a idem ďalej. Nemyslím si však, že by som o toľko viac riskoval,” uvažoval Leclerc.

Z pohľadu Ferrari bola práve šikana Variante Alta jednou z najdôležitejších sekcií okruhu. Ferrari v pomalých zákrutách výrazne získavalo na Red Bull a dobrý prejazd touto pasážou zvyšoval jeho šance na cieľovej rovinke.

“Bol som tam rýchly a z auta som tam mal dobrý pocit. Mal som pocit, že toto je jedna zo zákrut, v ktorých je Checo o čosi menej konkurencieschopný ako ja,” zhodnotila 24-ročná nádej Scuderie. “V tom konkrétnom kole som vedel, že sa mi naskytla príležitosť, tak som na to skúsil zatlačiť o trochu viac, no bolo to príliš.”

“Až na tento moment si nemyslím, že by som v iných kolách počas víkendu zbytočne riskoval, z tohto pohľadu to bolo v poriadku,” doplnil.

Súvisiace články