logo F1online.sk

Russell: Ak si chceme túto pozíciu udržať, potrebujeme nájsť viac rýchlosti

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 4. 2022

Ak si niekto zaslúži pochvalu za svoje výkony v Imole, tak je to určite George Russell. Britský pretekár v dokonalom kontraste so svojím tímovým kolegom predviedol jazdu, ktorou to vytiahol až na štvrté miesto. Mercedes aj jeho zásluhou obsadzuje tretiu priečku v priebežnom hodnotení konštruktérskeho šampionátu, no upozorňuje, že ak sa tam chce udržať, treba zabrať.

George Russell po nedeli v Austrálii nemohol uveriť tomu, že bol najbližším prenasledovateľom Charlesa Leclerca v Pohári jazdcov. Po Imole sa objavila ďalšia prekvapujúca štatistika: Russell je jediný pretekár, ktorý vo všetkých tohtoročných pretekoch dokázal skončiť v najlepšej päťke.

Pilota Mercedesu to na chvíľu potešilo, ale vzápätí si uvedomil, že takúto šnúru umiestnení nemusí ťahať donekonečna. “To sú štatistiky, ktoré sa ľuďom páčia, ale z celkového pohľadu sú bezvýznamné,” poznamenal George Russell.

Na niečo však poukazujú; bývalý jazdec Williamsu je zvyknutý bojovať s monopostom a maximalizovať výsledky, aj keď miestami so šťastím. “Musíme byť spokojní s tým, že každý týždeň získavame najlepšie možné výsledky. Či dostávame maximum z monopostu, to je už druhá vec.”

“V týchto štyroch veľkých cenách nám rôzne okolnosti zahrali do karát, mali sme šťastie. Mohli by sme tvrdiť, že v iných prípadoch sme mali zas smolu. Dalo by sa povedať, že v kvalifikácii nás postretlo nešťastie, ale v skutočnosti sme skrátka neboli dostatočne rýchli. Takto to v motoršporte chodí. Keď je auto rýchle, všetko vám vychádza, keď je pomalé, všetko hrá proti vám,” filozofoval Russell.

Nedá sa donekonečna spoliehať na to, že Red Bull a Ferrari budú vypadávať ako doteraz. “Som veľmi spokojný so štvrtým miestom, ale ak si chceme túto pozíciu v šampionáte udržať, potrebujeme nájsť viac rýchlosti.”

Prioritou inžinierov je nájdenie receptu na poskakovanie, no podľa Georgea Russella boli výkony jeho tímu horšie z viacerých dôvodov. Jeden z nich bol evidentný počas kvalifikácie, v ktorej Russell s Hamiltonom neprenikli do Q3.

“Auto nás do istej miery obmedzuje, napríklad poskakovaním, no zároveň máme problémy so zohrievaním pneumatík,” uvedomuje si Russell. “Toto je navyše ďaleko najchladnejší víkend, aký sme v tejto sezóne zažili. Od Bahrajnu sme v kvalifikácii upadali. Tam bolo horúco a povrch drsný, čiže so zahrievaním ste nemali problémy, ale potom sme šli do Džiddy, kde bolo teplo, ale trať o čosi hladšia. V Melbourne už bolo chladnejšie a tu je veľmi chladno. Videli sme, že McLareny, Haasy, Alpiny vtedy ožívajú, hoci v pretekoch sa trápia o čosi viac.”

Keď sa strieborným šípom podarí dostať pneumatiky na správne teploty, vedia byť celkom konkurencieschopné, minimálne na voľnej trati. “Avšak, potrebujeme nájsť lepší kompromis. Dnes sme mali šťastie, získali sme dobrý výsledok, no v konečnom dôsledku sme štartovali z príliš nízkych pozícií.”

Šampión sérií GP3 a F2 dnes štartoval z jedenásteho miesta a vytiahol to na štvrté i napriek tomu, že viac ako polovicu pretekov jazdil s nesprávne nastaveným monopostom. Po pitstope mu totiž mechanici mali upraviť nastavenie predného krídla na suchú trať, no nepodarilo sa im to. Russell nakoniec zvládol jazdu v nedotáčavom aute a na samom konci odolal útokom Valtteriho Bottasa.

Lewis Hamilton mal úplne iné problémy ako brániť svoju pozíciu. Jeho útočné snahy však úspešne odrážal Pierre Gasly. Sedemnásobnému majstrovi sveta to v Imole skrátka nevyšlo. George Russell preto dostal do Nica Rosberga zaujímavú otázku: Čo spôsobilo ten veľký rozdiel medzi ním a Hamiltonom?

Russell sa na pár sekúnd odmlčal. Po tomto zamyslení sa pokúsil odpovedať čo najdiplomatickejšie, ako vedel. “Naše auto bolo celý víkend mimo svojho optimálneho pracovného okna. A keď je mimo neho, tak je veľmi ťažké z neho vyžmýkať čas, pretože je nekonzistentné, gumy nie sú v správnom okne. Je to len o tom, či sa vám podarí poskladať dané kolo. Je jasné, že Lewis má rýchlosť, čo tento rok dokazuje. My sme však mali problém zvládnuť to vo chvíli, keď potrebujeme nájsť tie desatinky.”

“Podľa mňa jeho pneumatiky len neboli v správnom pracovnom okne a auto nebolo vo svojom živle. Keď sú podmienky stabilnejšie ako v Bahrajne alebo v Džidde, Lewis je nesmierne rýchly. Tento víkend je akýmsi pošmyknutím sa, ale nepochybujem o tom, že sa vráti ešte silnejší. Je inšpirujúce, ako posúva tím vpred. Všetci chceme viac, on chce viac. Nikto nie je spokojný s našou terajšou pozíciou,” doplnil na záver.