logo F1online.sk

Pérez doprial víťazstvo Verstappenovi: Mal viac smoly ako ja

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 4. 2022

Sergio Pérez dnes spravil presne to, čo od neho Red Bull očakával, keď ho pred sezónou 2021 vzal na palubu. V pretekoch obsadil druhú priečku, odrážal útoky Verstappenovho najväčšieho súpera a večer ako vysnívaný tímový kolega vyhlásil, že ho víťazstvo druhej strany garáže potešilo. Hotová idylka.

Red Bull sa raduje z pretekového double, ktoré mu pomohlo skorigovať bodový stav v šampionáte. Preto je z pohľadu tímu dobré, že Sergio Pérez dnes zbytočne neriskoval útok na Maxa Verstappena a uspokojil sa aj s druhým miestom. Keď Ferrari zakopne, netreba sa nechať stiahnuť spolu s ním.

“Bol to skvelý deň. Musíme sa na to pozerať z dlhodobého hľadiska. Na takýchto pretekoch sa ľahko dopustíte chyby, treba sa postarať o to, aby ste došli až do cieľa,” vysvetlil svoj kolegiálny postoj Sergio Pérez. “Chcel som to víťazstvo, ale som veľmi rád, že ho získal Max. Mám pocit, že mal o čosi viac smoly ako ja.”

Spred televíznych obrazoviek to vyzeralo ako ľahko získané double. Podľa Mexičana zavážilo niekoľko momentov, bez ktorých to mohlo byť aj jedno veľké trápenie. “Mal som brilantný štart, spolu s Maxom sme ušli presne tak, ako sme chceli.”

“Potom sme sa snažili už len udržať na trati, čo nebolo jednoduché so všetkými tými mlákami. Každým kolom hral väčšiu úlohu aj manažment pneumatík, pretože intermediálky bolo treba udržať nažive,” rekapituloval preteky zo svojho pohľadu Pérez. “Dnes to bolo zvláštne, akoby tri veľké ceny v jednej! Povedzme, že tie druhé preteky, sa začali po prezutí na gumy do sucha. A posledné preteky sme mali hneď po tom, čo Charles nasadil mäkké pneumatiky a my sme museli reagovať, aby sme zabránili undercutu.”

Charlesovi Leclercovi prechod medzi Pérezovými prvými a druhými pretekmi vyšiel takmer na jednotku. Po pitstopoch sa ocitol pred súperom z Red Bullu, no ten to napokon ustál a vďaka lepšie zohriatym pneumatikám si vzal svoju pozíciu späť.

“Po prvej výmene bol Charles tesne predo mnou, ja som však z boxov vyšiel už skôr a s lepšie zohriatymi pneumatikami som sa naňho dokázal dotiahnuť. Po prezutí na mäkkú zmes bol rýchlejší, no zareagovali sme. Musel som vystrčiť lakte, pretože sa dostával až nebezpečne blízko,” prezradil.

Táto hrozba definitívne odpadla, keď Charles Leclerc spravil chybu vo Variante Alta. Ak máme veriť tomu, čo povedal Sergio Pérez pred pódiovou ceremóniou, tak práve v tejto sekcii získaval tri desatiny sekundy na Red Bull. “Ferrari bolo oveľa rýchlejšie v pomalých zákrutách, ale my sme mali lepšie tempo na rovinkách.”

“Inak si myslím, že rýchlostne sme si vyrovnaní. Tento víkend sa nám podarilo dorovnať ich vo všetkých podmienkach, takže uvidíme, ako to dopadne v Miami. Očakávam, že tam budú veľmi silní,” zhodnotil 32-ročný mexický hrdina.