logo F1online.sk

Zaslúžime si to, hovorí Norris po prekvapujúcom pódiu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 4. 2022

Priam neuveriteľné pocity pre priaznivcov McLarenu. Pred niečo viac než mesiacom boli v Bahrajne trpko šokovaní, dnes sa tešia z pódia. Lando Norris v Imole zopakoval husársky kúsok spred roka a je najväčším prekvapením štvrtého víkendu sezóny.

Norrisovi tento víkend skutočne vyšiel – v piatkovej kvalifikácii skončil tretí a v šprinte piaty. V úvode pretekov sa nakrátko ocitol na tretej priečke, proti Charlesovi Leclercovi však nemal nárok.

Pre Landa to boli osamelé preteky na štvrtom mieste. Až prišiel „darček“ od Leclerca, ktorý mu po svojej chybe vydláždil cestu na pódium. V záverečných kolách musel inžinier Will Joseph cez vysielačku miestami upokojovať Landa, aby na to netlačil, zdôrazňoval jeho komfortný náskok na štvrtého Russella.

Po prejdení cieľom vypukli v McLarene oslavy a radostné výkriky. „Samozrejme, že je to príjemné prekvapenie a niečo oveľa lepšie, než sme čakali. Veď sa len pozrite, kde sme boli v úvodných pretekoch, a teraz sme na pódiu. Tím odvádza top prácu a absolútne si tento výsledok zaslúži,“ vyhlásil Lando Norris.

Mladý Brit dosiahol šieste pódiové umiestnenie v kariére a vďaka nemu je isté, že McLaren vo štvrtej sezóne v rade nezostane bez trofeje. V Imole skončil tretí aj pred rokom, tiež to bolo v premenlivých podmienkach.

„Boli to skvelé preteky a celkovo skvelý víkend. Dopadol oveľa lepšie, než sme predpokladali. Milujem takéto premenlivé podmienky. Vždy sa mi v nich zvykne dariť. Dnes som z nich dokázal vyťažiť maximum, podobne ako pred rokom,“ pokračoval jeden z hrdinov dňa.

V Austrálii bol Lando Norris ešte pomerne skeptický ohľadom progresu MCL36, stále zdôrazňoval, že za zlepšením je potrebné hľadať charakteristiku trate. Dva silné víkendy po sebe však zrejme nebudú len typológiou okruhu. McLaren bol naviac oproti Austrálii rýchlostne pred továrenským Mercedesom, čo rozhodne predstavuje posun vpred.

Vo Wokingu ešte nemajú vyhrané, no robia kroky správnym smerom. „Možno poviem nudnú odpoveď na to, prečo sme na tom lepšie než predtým. Je to len a len tvrdou prácou. Teraz sa k nej pridal aj celkovo vydarený víkend v nevyspytateľných podmienkach. Všetci v tíme venujú veľa času a energie v továrni aj na trati. Dnes sa nám to naplno vyplatilo,“ doplnil Norris.