logo F1online.sk

Alonso: Toto nebolo pretekanie

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Ak by mal Fernando Alonso zhrnúť svoje pocity zo šprintu, zrejme by si vystačil s unaveným povzdychnutím. Dnes nič nešlo podľa plánu, ktorým ešte pred štartom bolo umiestnenie na približne piatom mieste. Nakoniec mohol byť Alonso rád, že ho nepredbehol ešte aj Mick Schumacher. Boli sme skrátka príliš pomalí, hodnotí.

Za deviatu priečku sa v šprinte body neudeľujú, nuž o to ťažšie sa Fernandovi Alonsovi spracúvalo, čo sa vlastne v sobotu udialo. Jeho Alpine rýchlostne absolútne nestíhal, ukázalo sa to dokonca už na štarte.

“Štart bol skrátka strašný,” poznamenal Fernando Alonso, ktorý mal šťastie, že sa vôbec odlepil zo svojho miesta, vyrazil do zahrievacieho kola a zhasínanie červených svetiel mohol sledovať zo svojej piatej priečky. “Už štart do prípravného kola nebol dobrý a na riadnom štarte sa mi zas pretočili kolesá. Niečo sa muselo stať. Vo vysielačke som sa spytoval inžiniera, či som niečo pokazil, alebo či sme zvolili zlú procedúru, na čo mi odpovedal, že nie.”

Keď sa k nevydarenému štartu pridal aj rýchlostný deficit, Alpine vedel, že ho nečaká ľahké popoludnie. “Dnes sme skrátka nemali rýchlosť. Boli sme príliš pomalí a opotrebovanie pneumatík príliš vysoké.”

Kevin Magnussen po šprinte banoval, že neobul mäkkú zmes, Alonso zas ľutuje, že si nezvolil stredne tvrdú. “Odštartovať na červených gumách bolo možno prehnane optimistické. Opotrebovanie gúm je pre nás stále záhadou, podobne vysokú degradáciu sme zaznamenali v Bahrajne a Austrálii.”

“Prišli sme o priveľa pozícií. Odštartovali sme na piatom mieste. Keďže Sainz a Pérez boli za nami, realisticky sme mohli obsadiť siedme miesto. Dnes sme teda prišli o dva body,” vyratúva dvojnásobný šampión.

Inokedy by možno Alonsa potešili aspoň súboje, no teraz ho skôr znechutili. Keď sa nám schyľovalo k bitke dvoch Španielov, Sainz sa okolo krajana prehnal, akoby tam ani nebol. “Toto nebolo pretekanie. Bolo to, ako keď som vlani bojoval proti Lewisovi alebo Maxovi. Oni môžu odštartovať aj úplne vzadu a aj tak skončia na pódiu, nemáme prečo s nimi bojovať.” Ferrari a Red Bull sú skrátka vo svojej lige.

Na nedeľné preteky sa treba pozerať triezvo. Alonso by chcel konečne bodovať, od Bahrajnu sa mu to v dôsledku technických zlyhaní a smoly pri výjazde safety caru nepodarilo. “Realisticky by sme mohli pomýšľať na šieste alebo siedme miesto, no potrebujeme mať šťastie a pred nami sa niečo musí udiať.”

“Dnes sa v prvej zákrute všetci dotýkali a nič sa nestalo, zajtra by sa to mohlo zmeniť, z čoho by sme mohli profitovať. Zatiaľ totiž platí, že ostatní profitovali len z nás, a to často,” upriamil pozornosť na technické poruchy.

Svoju úlohu by mohlo zohrať aj počasie, no ak sa okolo trate budú presúvať len prehánky, stratégovia budú hrať vabank. “Naša predpoveď počasia hovorí o 70-percentnej pravdepodobnosti dažďa. Ak sa naplní, môžeme mať veľa šťastia, ale aj veľa smoly. Cítim, že teraz budeme mať veľké šťastie,” pousmial sa napokon.

Súvisiace články