logo F1online.sk

Predbiehanie je stále náročné, hovorí Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 4. 2022

Piloti Red Bullu Max Verstappen a Sergio Pérez si v sobotnom šprinte na VC Emilia Romagna splnili svoje ciele. Holanďan zvíťazil, keď sa v predposlednom kole dostal pred Charlesa Leclerca, Mexičan sa po nevydarenej kvalifikácii posunul zo siedmeho miesta na tretie. To je pred nedeľnými pretekmi dobrá východzia pozícia pre ich tím.

Verstappenovi vôbec nevyšiel štart, po ktorom ho pilot Ferrari poľahky predbehol. Majster sveta z roku 2021 si však potom dobre rozložil svoje tempo, pošetril pneumatiky a v závere sa vrhol do útoku, ktorý v predposlednom kole zavŕšil úspešným manévrom.

„Charles mal určite väčšie problémy s drobením pneumatík. Takto som sa mohol priblížiť a s využitím DRS dostať dopredu,“ povedal po skončení šprintu Verstappen. „Myslím, že to bolo hlavne o vyčkávaní, pretože sa každým kolom zdalo, akoby sa rozdiel v rýchlosti medzi oboma autami zväčšoval.“

„Keď sa dostanete na hranicu jednej sekundy, je veľmi zložité dostať sa veľmi blízko. S týmito monopostami je nasledovanie jednoduchšie, predbiehanie je však stále veľmi ťažké. Stále musíte využiť svoje pneumatiky a tiež je náročné dostať sa pod jednu sekundu na mäkkých gumách s takouto úrovňou degradácie,“ hovorí obhajca titulu.

„Keď sa však dostanete pod jednu sekundu a môžete otvoriť vaše DRS, tak myslím, že mne sa po drobnom súboji podarilo dostať dopredu na druhý pokus. Určite sme ku koncu pretekov mali lepšie tempo,“ dodal Verstappen.

Jeho tímový kolega mal po smole v piatkovej kvalifikácii za úlohu všetko napraviť. Podobne ako Carlosovi Sainzovi, aj jemu sa túto misiu podarilo splniť. Celkové tretie miesto je zrejme maximom, v ktoré mohol v sobotu Mexičan dúfať.

„Určite sme mali dobré tempo. Bolo dôležité získať späť tie pozície, ktoré sme v piatok stratili. Myslím, že tretie miesto na štarte nám dáva dobré šance smerom do pretekov,“ povedal po skončení šprintu Sergio Pérez.

„Mojim cieľom je pred nedeľou víťazstvo. Dnes sme mali veľmi dobré tempo a myslím si, že double by pre tím bolo skvelé,“ dodal Mexičan.

Súvisiace články