logo F1online.sk

Sainz: Zvonku to možno vyzeralo ľahko, ale ja som to tak nevnímal

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Carlos Sainz sa v sobotu úspešne rehabilitoval. Po kvalifikačnej pohrome a štarte z desiateho miesta sa mu v šprinte podarilo predbehnúť všetkých súperov, na ktorých si reálne mohol trúfnuť. Spokojnosť je namieste, hoci nie úplná. Sainz si uvedomuje, že ho čaká ešte dlhá cesta, kým dobehne tímového kolegu.

Ferrari s číslom 55 na kapote sa počas šprintu darilo. Postupne si razilo cestu štartovým poľom, aby napokon prekonalo aj štvrtého Landa Norrisa. Keďže Sainz počas šprintu stratil kopu času pri súbojoch, na pódium už pomýšľať nemohol; na Sergia Péreza by musel získať ešte trinásť sekúnd.

Z tohto pohľadu teda štvrté miesto chutí ako víťazstvo. “Myslím si, že dnes som spravil maximum z toho, čo sa dalo,” skonštatoval Carlos Sainz počas interview s reportérmi Sky Sports. “Keď som videl, ako sa tie preteky vyvíjajú, vedel som, že sa musím dostať do najlepšej päťky, ideálne do TOP4. To sa mi podarilo a zajtra sa môžem zapojiť do hlavného boja. Bol to slušný deň a slušné preteky.”

A aj sa naňho dobre pozeralo. Pri predbiehacích manévroch mu, samozrejme, pomáhalo DRS, no aj tak pôsobil sebaistým dojmom. Oveľa istejším ako v piatok. “Som rád, že to zvonku vyzerá, akoby som sa cítil komfortne, ale v aute to tak ešte nevnímam. Nie je to podľa mojich predstáv a včerajšia chyba potvrdila, že s autom ešte nie som stopercentne spokojný, ešte ho celkom nechápem. Snažím sa ho zvŕtať a nastaviť tak, aby mi vyhovovalo. Keď sa však vystavíte takejto výzve, chyby sa dostavia.”

Charles Leclerc však ukazuje, že s Ferrari sa dá jazdiť rýchlo aj bez chýb. Je to teda o tom, že Sainz musí prispôsobiť svoj jazdecký štýl novému monopostu? Alebo by v tíme mohli nájsť aj lepšie nastavenia, ktoré by viac sadli mužovi za volantom?

“Je to kombinácia oboch, neexistuje žiadne kúzlo,” reaguje Carlos Sainz. “Aj vy ako jazdec musíte niečo spraviť. Ja sa snažím osvojiť si techniky, na ktoré nie som zvyknutý, aby som bol v tomto aute rýchly, no zároveň potrebujem nejaké testy alebo tréningy, aby som si skúsil auto nastaviť viac podľa mojej chuti. Potrebujem tie prvé a druhé tréningy. Akonáhle nájdem správny balans a skombinujem ho s mojím jazdeckým štýlom, tak budem rovnako rýchly ako ktokoľvek iný.”

Leclercovi sa napriek zisku druhej priečky podarilo natiahnuť svoj náskok v šampionáte na 40 bodov, pričom za ním mu už sekunduje Carlos Sainz s 38 bodmi na konte. V nedeľu bude kľúčové proti silnému súperovi inkasovať čo najmenej bodov, ideálne ešte zveľadiť náskok.

“Týchto dvadsať kôl bolo dôležitých, aby som sa v aute oťukal, zistil, ako sa správa v turbulentnom vzduchu a pri takej degradácii, akú sme zažili dnes. Aj v Charlesovom prípade bolo vidieť, že sme mali väčšie problémy s drobením predných pneumatík ako Red Bull. Povedzme, že to bola dobrá simulácia toho, čo by sa mohlo udiať zajtra v prvom stinte. Teraz by sme tomu mali lepšie rozumieť,” dodáva rodák z Madridu a na dnes sa lúči naladený do bitky: “Som pripravený bojovať proti všetkým.”

Súvisiace články