logo F1online.sk

Rosberg a Binotto sa zhodujú, Sainzovi sa zrejme tlak dostal pod kožu

Carlos Sainz v bariére
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Carlos Sainz vlani jazdil ako z veľkej knihy, tento rok však na skvelé výkony nedokázal nadviazať. V kvalifikácii na Veľkú cenu Emilia Romagna to všetko podčiarkol ďalšou nehodou, ktorá ho na štarte šprintu odsunie až na desiate miesto. Čo spôsobuje tieto chyby? Mattia Binotto naznačuje, že by to mohol byť tlak, a Nico Rosberg na znak súhlasu prikyvuje.

Španielskemu pretekárovi absolútne nevyšiel ani víkend v Austrálii. Po ňom sme sa však dozvedeli o predĺžení jeho kontraktu, čo určite mohlo Sainzovi pridať na sebavedomí. Dlho mu to napokon nevydržalo, jeho sebavedomie dostalo ďalšiu veľkú ranu v piatok. Počas prejazdu poslednou zákrutou stratil kontrolu nad zadnou časťou auta a kvalifikáciu ukončil nárazom do bariéry.

“Možnože už naňho začína doliehať tlak,” uvažoval Nico Rosberg, ktorý tento víkend spolukomentuje dianie pre britskú Sky Sports F1. “Byť zrazu vo Ferrari a bojovať o pretekové víťazstvá či tituly predstavuje ten najväčší tlak, aký vo Formule 1 môžete zažiť. Z psychického pohľadu to už nemôže byť náročnejšie. Možno má problém adaptovať sa na túto situáciu, najmä pri kolegovi Leclercovi, ktorý je vo forme a podáva neuveriteľne dobré výkony.”

Charles Leclerc je v internom súboji zatiaľ neporaziteľný, Sainza prekonal v štyroch kvalifikáciách zo štyroch a už je pomerne blízko tomu, aby štvrtýkrát obsadil aj lepšiu pozíciu v pretekoch.

“Možno sa mu ten tlak začína dostávať pod kožu,” pokračoval majster sveta z roku 2016. “Musí to vyriešiť a tieto chyby použiť na to, aby sa posunul vpred. Zatiaľ predvádza hrozný štart do sezóny vrátane tejto nehody.”

Sainz môže byť pred zvyškom víkendu ešte rád, že sa po jeho nehode nezlepšilo, ale zhoršilo počasie. V opačnom prípade by štartoval až z druhej desiatky, čo by hraničilo s totálnou katastrofou. Takto jeho šanca na záchranu ešte žije.

Šéf Ferrari Mattia Binotto poznamenal, že Sainz má pred sebou kus práce. “Nemyslím si, že by v tom zohrali úlohu nejaké problémy, musí sa len adaptovať. Dopustil sa niekoľkých dôležitých chýb, no aj tak si myslím, že sa zlepšuje. Je čoraz rýchlejší. Keď včera jazdil, jazdil rýchlo.” Ak by svoje kolo v Q2 dokončil, posunul by sa na priebežné prvé miesto. “Je to škoda, že vyšiel z trate. On dobre vie, že to nebola vhodná chvíľa na to, aby tlačil až na limit.”

Keď sa mal švajčiarsky rodák zamyslieť nad tým, čo Sainzovi robí najviac problémov, priklonil sa k Nicovi Rosbergovi a jeho úvahám. “Podľa mňa tu ide len o zvládnutie toho tlaku. Toto je možno prvý raz v jeho kariére, keď má dostatočne rýchle auto na to, aby bojoval o najvyššie pozície. Musí si na to zvyknúť.” Dôveru v každom prípade má. “Zvládne to veľmi rýchlo, pretože viem, aký je šikovný a schopný zvládnuť tlak.”