logo F1online.sk

Norris si trúfal aj na Leclerca, v talóne mal štyri desatiny

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 4. 2022

Ak by ste niekomu pred niečo vyše mesiacom v Bahrajne povedali, že McLaren sa v Imole kvalifikuje na treťom a šiestom mieste, zrejme by sa na vás pozeral ako na blázna. Britský tím v piatok síce vyťažil z premenlivých podmienok, no stále veľmi potešil svojich fanúšikov.

Lando Norris sa kvalifikoval tretí. V záverečnej fáze Q3 vo svojom výjazdovom kole vyšiel mimo trate, čím vyvolal červené vlajky a predčasné ukončenie kvalifikácie. Trúfal si pritom aj na druhého Charlesa Leclerca na objektívne rýchlejšom Ferrari.

„Rád by som odjazdil to posledné kolo. Predtým som totiž nešiel s plným výkonom batérie,“ skonštatoval Lando Norris pre Sky Sports. „Na začiatku Q3 sme mali naplánované dve merané kolá po sebe, v takom prípade si musíte výkon z batérie rozdeliť v pomere 50:50 na obe kolá. Na konci by som pri jednom pokuse vyťažil batériu na 100 percent, čo by mi dalo dobré tri či štyri desatiny. Aj Charles by sa určite zlepšil, no ak by napríklad urobil chybu, mohol som sa dostať pred neho na druhé miesto. Avšak to sa nestalo, keďže som na konci urobil chybu ja. Napriek tomu som šťastný z tretieho miesta, ktoré pre nás predstavuje výborný výsledok.“

Norris priblížil, ako sa zrodila jeho nehoda v závere Q3, ktorá predčasne ukončila kvalifikáciu. „Snažil som sa zahriať pneumatiky, no vo výjazdovom kole som na to príliš tlačil. Je to veľká škoda, mohol som sa posunúť ešte vyššie, pretože auto bolo dobré. Tretie miesto je však pre nás prekvapením, čiže ho musíme brať,“ hovorí rodák z Bristolu.

McLaren bol v piatok vo výbornej forme, do šprintu vyštartuje z tretej a šiestej priečky, čiže by už v sobotu mohol zabodovať. Pomohli mu nielen premenlivé podmienky panujúce v Imole. „Priniesli sme sem nejaké malé vylepšenia. Nič také, čo by nás posunulo čo sa týka výkonu na tretie miesto. Stále výrazne zaostávame za Ferrari a Red Bullom,“ skonštatoval britský pilot, ktorý tradične žiaril na mokrej trati. Avšak paradoxne, podobne ako minulý rok v Belgicku, kde na vode vyhral Q1 i Q2, kvalifikáciu ukončil v bariérach.

„Ráno sme boli v stabilnejších podmienkach tam, kam patríme, čiže trochu vzadu. Na vode je to viac na samotnom jazdcovi a o tom, koľko riskujete a ako tlačíte na pneumatiky. Hľadáte tam limity. Myslím si, že toto mi dnes vyšlo, takže musím byť spokojný,“ uzavrel Lando Norris.