logo F1online.sk

Hockenheim v tomto roku neuvidíme, v hre by však mohol byť Nürburgring

Hockenheimring
© McLaren/Twitter
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2020

V pozmenenej sezóne 2020 máme zatiaľ oficiálne potvrdených desať podujatí. Tým posledným je zatiaľ Veľká cena Ruska, ktorá je na programe 27. septembra. Šéfovia Formuly 1 by radi natiahli kalendár aspoň na pätnásť podujatí, pochopiteľne nielen v Európe.

Podľa posledných informácií to však vyzerá tak, že na starom kontinente zotrváme aj v októbri. V hre sú totiž naďalej podujatia v Imole či portugalskom Algarve, ktoré sa skloňujú stále hlasnejšie. V Rusku by mal začať ďalší (už tretí) európsky trojvíkend sezóny v zložení Soči – Imola – Algarve. Donedávna sa špekulovalo aj o nemeckom Hockenheime, no zástupcovia okruhu vo štvrtok potvrdili, že tam sa Formulu 1 v roku 2020 neuvidíme.

„Môžeme potvrdiť, že v roku 2020 Formula 1 na Hockenheimring nezavíta,“ povedal generálny manažér okruhu Jorn Teske pre RaceFans. „Vieme tiež o tom, že Liberty Media bola v kontakte s okruhom Nürburgring. Už však nevieme, aké pokročilé sú ich rokovania.“

„Už od začiatku sme boli úplne otvorení. Povedali sme, že nebudeme schopní usporiadať preteky v prípade, ak by to bolo finančne nevýhodné. Za súčasnej krízy, kedy prichádzame v dôsledku koronavírusu o milióny, by to bolo nezodpovedné voči našej spoločnosti i zamestnancom,“ povedal Teske.

„Dali sme tiež najavo, že musíme dodržiavať opatrenia spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko, takže podujatie nebudeme môcť zorganizovať pred zaplnenými tribúnami. Toto pravidlo neplatí v celej spolkovej republike a mohlo patriť k dôvodom, ktoré Formulu 1 viedli k jej rozhodnutiu.“

„Zostávali sme flexibilní, no napokon bolo zrejmé, že to nebude realizovateľné. Opatrenia v Nemecku sa totiž líšia od spolkovej republiky. Pre nás je teraz najdôležitejšie, aby sme sa dostali z krízy stabilní,“ uzavrel Teske.

V hre by tak ešte mohol zostať Nürburgring, no ani ten sa napokon do kalendára nemusí dostať. Podujatie by sa totiž mohlo uskutočniť najskôr v októbri, čo nie je pre práve najvhodnejšia doba vzhľadom na lokalitu v pohorí Eifel. Aj keby sa podujatie uskutočnilo prvý októbrový víkend, čelili by sme hrozbe nízkych teplôt a možno dokonca aj sneženiu.

Čo by však tomuto okruhu mohlo zahrať do karát je fakt, že Liberty Media sa míňajú možnosti. Okrem Bahrajnu a Abú Zabí, ktoré predpokladáme v decembri, sa už vo svete míňajú lokality, ktoré pripadajú do úvahy. Zdroje z Číny totiž avizujú, že napriek veľkej snahe v tomto roku efjednotka do Šanghaja nezavíta. To by z potenciálnej Veľkej ceny Vietnamu, ktorá má stále záujem, urobilo ohromnú logistickú výzvu.

A napokon, na severoamerickom kontinente (najmä v USA a Brazílii) zúri koronavírus. Poslednou nádejou Ameriky je tak kanadský Montreal, no aj tu v októbri klesajú teploty na hodnoty, na ktoré Formula 1 rozhodne nie je zvyknutá.