logo F1online.skF1online.sk

Noví majitelia Chelsea? Lewis Hamilton a Serena Williamsová členmi jedného z konzorcií

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2022

Fanúšik Arsenalu Londýn? Možno už nie nadlho. Sedemnásobný šampión Formuly 1 Sir Lewis Hamilton a 23-násobná grandslamová víťazka Serena Williamsová sa podľa informácií britskej televízie Sky mali pripojiť ku konzorciu okolo Sira Martina Broughtona, ktorý sa momentálne usiluje prevziať futbalový klub Chelsea Londýn.

Jeden z najúspešnejších anglických klubov dlhodobo vlastnil ruský miliardár Roman Abramovič, avšak po ruskej invázii na Ukrajinu dochádza k hromadnému zmrazeniu aktív ruských občanov zo sankčných zoznamov. Na tie bol zaradený aj sám Abramovič, ktorý len tesne unikol tomu, aby prišiel aj o svoju najväčšiu pýchu a hrdosť – jednu z najluxusnejších jácht na svete Eclipse. Tá by sa momentálne mala nachádzať v tureckom Marmarise, kde je v relatívnom bezpečí.

Bohužiaľ pre Abramoviča, futbalový klub sa len tak „odplaviť“ nedokáže, a tak je jeho vlastníctvo nad jedným z najväčších anglických tímov neudržateľné.

Rozbehol sa predaj a možnosť kúpiť takú prestížnu značku ako Chelsea za relatívne výhodných podmienok, povzbudila viacerých investorov. Na stole mali zostať tri ponuky od troch konzorcií, prvý vedie Sir Martin Broughton, druhý Steve Pagliuca a tretí Todd Boehly. Práve k prvému menovanému sa mali pripojiť aj športovci Lewis Hamilton a Serena Williamsová. Každý z nich má zo svojho vrecka zaplatiť desať miliónov libier. Informovala o tom britská televízia Sky.

Broughton má s týmto biznisom bohaté skúsenosti, keďže v minulosti patril k šéfom a spolumajiteľom futbalového klubu FC Liverpool. Predtým pôsobil aj vo vedení aerolínií British Airways či ako šéf tabakového gigantu British American Tobacco. Televízia Sky teraz odhalila, že najprominentnejšími členmi jeho konzorcia, ktoré sa usiluje prevziať kontrolu nad Chelsea, sú aj Hamilton a Williamsová.

„Ich účasť na súťaži je neočakávaná, nielen preto, že Hamilton je fanúšikom Arsenalu Londýn. Hamilton a Williamsová však už niekoľko týždňov rokujú so skupinou vedenou Broughtonom,“ uviedlo Sky.

Podľa plánov by väčšinový podiel v klube mala prevziať holdingová spoločnosť Harris Blitzer Sports & Entertainment (HBSE), na čele ktorej stoja americkí miliardári Josh Harris a Dave Blitzer. Medzi ďalších investorov Broughtonovej skupiny patria: kanadská rodina Rogersovcov, ktorá vlastní veľký podiel v telekomunikačnom gigante Rogers Communications; kedysi najmladší americký miliardár John Arnold; a taiwanská rodina Tsaiovcov.

„Zdroje blízke Broughtonovmu konzorciu uviedli, že práve rozmanitosť jej globálnych investorov Hamiltona a Williamsovú presvedčili, aby sa k nemu pripojili. Jeden z insiderov naznačil, že Hamilton bude v prípade úspechu zastávať formálnu úlohu v budúcom úsilí Chelsea o podporu rozmanitosti, rovnosti a začlenenia,“ dodáva Sky.

Súvisiace články

Diskusia