logo F1online.sk

Ferrari a Red Bull v Imole napokon len s drobnými vylepšeniami

Charles Leclerc pred Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2022

V poslednom niečo vyše týždni sa o tom pomerne intenzívne špekulovalo. Ako si najlepšie rozvrhnúť nasadenie vylepšení svojho balíka? Víkend v Imole bude „šprintový“, a teda tímy majú k dispozícii iba jeden voľný tréning na vyskúšanie noviniek a nájdenie správneho nastavenia pred kvalifikáciou. K tomu všetkému hlásia meteorológovia nemalé riziko dažďa. Niektorí šéfovia tímov sa preto zhodli na tom, že nasadzovať veľké upgrady by nemuselo byť múdre.

Ktoré z týchto dvoch miest je na nasedenie noviniek vhodnejšie? Šprintový a možno aj daždivý víkend v Imole alebo Miami, kam tímy pricestujú s nulovými znalosťami a dátami? Šieste podujatie sezóny v Barcelone bude na takéto veci ako stvorené a práve tam očakávame celý rad veľkých upgradov prakticky od všetkých tímov.

Mattia Binotto i Christian Horner po skončení austrálskeho víkendu hovorili o tom, že Imola nie je vhodná na nasadenie a vyskúšanie noviniek, ich tímy však predsa len s určitými úpravami pricestujú.

Poradca Red Bullu Helmut Marko v rozhovore pre RTL potvrdil, že jeho tím pricestuje na štvrté preteky sezóny s drobnými vylepšeniami, ktoré budú zamerané hlavne na zníženie hmotnosti monopostu RB18.

„Balík Ferrari je komplexný, ale zato jednoduchý na nastavenie. Ak chceme byť konkurencieschopní my, všetko musí byť urobené správne. Preto podstupujeme riziko a predstavíme novinky, hoci budeme mať k dispozícii len jeden voľný tréning,“ povedal Marko.

„Chceme vyraziť naplno do útoku a takto máme lepšiu šancu, než keby sme iba vyčkávali. Na vyčkávanie sú Ferrari a Charles Leclerc príliš silným súperom,“ dodal Marko.

Nezaostali ani v Maranelle, ktorí na svoju domácu veľkú cenu pricestujú takisto s drobnými úpravami. V rozhovore pre britskú televíziu Sky to povedal ambasádor Ferrari Marc Gené.

„Rozhodli sme sa, že neprinesieme veľa vylepšení, pretože v sobotu nás čaká šprint, takže v piatok máme k dispozícii len jeden hodinový tréning. Nebude teda čas nové diely otestovať,“ hovorí Španiel. „Neviem, ako k tomu pristúpia ostatné tímy, my sa sústredíme hlavne na to, aby sme auto v piatok dobre nastavili.“

„Neočakávam, že tímy prinesú veľké množstvo vylepšení. Radšej sa sústredíme na nastavenie a budeme sa usilovať, aby bolo auto čo najnižšie. Čím nižšie auto nastavíte bez toho, aby poskakovalo, tým viac výkonnosti z neho dostanete,“ dodal Gené.

Podľa dostupných informácií pricestujú do Imoly s vylepšeniami aj Alpine, Haas, AlphaTauri a McLaren.