logo F1online.sk

Schumacher v červenom? Podľa Tosta treba aspoň tri roky počkať

Mick Schumacher a Ajao Komacu
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2022

Ak to Ferrari s Mickom Schumacherom myslí skutočne vážne, chce ho raz dostať do Maranella a spraví všetko pre jeho dobro, tak jeho prestup neuponáhľa. Taký je pohľad šéfa AlphaTauri Franza Tosta, podľa ktorého mladý Nemec bude potrebovať prinajmenšom tri roky na to, aby sa pripravil na obrovskú výzvu menom Ferrari.

Mick Schumacher v juniorských sériách získal titul európskeho šampióna F3, aby bol o dva roky neskôr korunovaný aj v sérii F2. Vďaka týmto výkonom aj jeho napojeniu na Jazdeckú akadémiu Ferrari dostal sedačku v Haase.

V prvej sezóne zrejme dosiahol, čo mohol: tímového kolegu porazil na celej čiare. Ako však vieme, až taká obrovská výzva to nebola. Schumacher sa až teraz bude musieť ukázať, a to proti skúsenému a rýchlemu Kevinovi Magnussenovi. Kým sa tu neosvedčí, nemôže čakať, že by sa Ferrari zbavilo niekoho z dvojice Charles Leclerc-Carlos Sainz.

Podľa Franza Tosta je zo Schumacherovho pohľadu svojím spôsobom aj dobré, že vo Ferrari teraz nemajú o jazdcov núdzu. “Potrebuje niekde inde odjazdiť prinajmenšom tri roky. Pilot potrebuje tri sezóny, aby sa naučiť jazdiť na top úrovni,” nechal sa počuť v rozhovore pre F1-insider.com.

Tirolčan veľmi dobre vie, o čom hovorí. V minulosti totiž robil akéhosi jazdeckého kouča aj jeho otcovi Michaelovi a strýkovi Ralfovi, keď oni začínali svoje kariéry. “Formula 1 je dnes extrémne komplikovaná. Aj George Russell či Charles Leclerc potrebovali ten čas.”

Príprava je dôležitá, no pri mnohých jazdcoch sa ukázalo, že ani po rokoch nedosiahnu na najvyššiu úroveň. To by nemal byť Schumacherov prípad, myslí si Tost, no zdôrazňuje, že bez výsledkov to nepôjde. “Ale najskôr musí pravidelne porážať Kevina Magnussena a pokúsiť sa získavať s Haasom úspechy. Toto je teraz jeho práca, nič iné.”

To nebude také jednoduché, ako ukázali už prvé tri veľké ceny. Kevin Magnussen je zatiaľ z dvojice rýchlejší, mladíkovi sa mu ho podarilo prekonať len v Austrálii, no i to s veľkou pomocou Dánovej smoly.

Ako teda vyzerá ideálny scenár pre Micka Schumachera? Podľa portálu F1-insider.com chce Carlos Sainz dvojročnú zmluvu, no samotné Ferrari sa prikláňa k inej možnosti: jednoročný kontrakt s jednostrannou ročnou opciou na predĺženie Španielových služieb. Ferrari by tak mohlo mať plno len do konca sezóny 2023, prípadne do sezóny 2024, ak by Schumacher potreboval viac času.

“Sainz v podstate odvádza veľmi dobrú robotu a taktiež vychádza dobre s Leclercom,” konštatuje bývalý pilot F1 Marc Surer. “Momentálne z pohľadu Ferrari nedáva žiaden zmysel tak narýchlo meniť jazdecké zloženie.”

Pre Micka Schumachera má preto podobnú radu ako Franz Tost. Moderná Formula 1 je o dátach i analýzach, v ktorých sa treba naučiť chodiť. Táto práca je dnes azda ešte dôležitejšia ako čistý talent. “Mick úspechmi v F3 a F2 dokázal, že sa dokáže učiť, v oboch šampionátoch vyhral vo svojej druhej sezóne. To je dnes vo Formule 1 jedna z najdôležitejších vecí.”

“Dnes na telemetrii vidíte úplne všetko od pohybov volantom cez brzdné body až po intenzitu stlačenia plynu vášho kolegu. Mick bude tieto dáta pozorne študovať. Nemusíte byť totiž megatalent, aby ste boli úspešní,” zamýšľa sa Surer, ktorý v efjednotke absolvoval 82 veľkých cien a dnes spolukomentuje preteky pre nemeckú Sky. “Dobrými príkladmi sú Niki Lauda a Nico Rosberg. Ani jeden nemal takú čistú rýchlosť ako v Laudovom prípade Prost a v Rosbergovom Lewis Hamilton. Tak či onak dokázali poraziť kolegu a vyhrať šampionát.”

“A ani prirodzený talent nestačí, čo zas dokumentuje príklad Jeana Alesiho. Keď prišiel do Formuly 1, považovali ho za megatalent, ale nakoniec počas celej kariéry dokázal vyhrať len raz,” poznamenal 70-ročný Švajčiar s dodatkom: “Mick si musí uvedomovať svoje analytické zručnosti a nasledovať chodníček, ktorý vyšliapali Lauda a Rosberg. Takto si môže počas najbližších rokov získať záujem Ferrari.”