logo F1online.sk

Čo bude s Piastrim? V Alpine by chceli mať do leta jasno

Oscar Piastri
© Twitter/PREMA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2022

Austrálsky pretekár Oscar Piastri dokázal vo svojej nováčikovskej sezóne získať titul vo Formule 3 aj Formule 2. Napodobnil tak najjagavejšie talenty súčasnosti Charlesa Leclerca a Georgea Russella, ktorým sa podarilo to isté. Bol to zo strany rodáka z Melbourne výnimočný počin, ktorý ho mal katapultovať do Formuly 1, avšak jeho materský tím Alpine mu pre túto sezónu nenašiel miesto. Zmení sa to v roku 2023?

Piastri sa mal po takýchto výsledkoch posunúť do Formuly 1. Objektívne toho nemohol urobiť viac, veď medzi rokmi 2019 a 2021 získal tri juniorské tituly. Alpine, do ktorého kádra Oscar patrí, však nemal k dispozícii voľnú sedačku a pred rokom 2023 to môže byť opäť zaujímavé. Esteban Ocon totiž má platnú zmluvu až do roku 2024 a Fernando Alonso vyjadril vôľu pokračovať vo svojej kariére.

„Chcem tu byť ešte dva alebo tri roky. Ak to bude s Alpinom, tak fajn, ak to bude s nejakým iným tímom, aj tak to bude dobré. Viac zistím neskôr, do týchto rokovaní sa pustím pravdepodobne počas leta, takže uvidíme,“ povedal pred austrálskym víkendom Alonso.

Pohrdnúť talentom ako Piastri by bolo hriechom. Je teda jasné, že Francúzov čaká náročné rozhodovanie.

„Je skvelé, že Fernando chce pokračovať a zároveň máme k dispozícii Oscara. Je to úžasný mladý muž, veľmi dobre pripravený a veľmi ambiciózny,“ povedal boss stajne Otmar Szafnauer.

„S Oscarom tvrdo pracujeme na tom, aby sme ho mohli posadiť do monopostu Formuly 1, ak sa naskytne príležitosť. Túto mu poskytneme neskôr v priebehu sezóny, keď ho čakajú nejaké voľné tréningy. Okrem toho pre nás tiež odvádza množstvo práce na simulátore. Je vychádzajúcou hviezdou, ktorú stojí za to sledovať,“ hovorí rumunský rodák.

„Nie sme pod tlakom a nemusíme mu nájsť sedačku už teraz v apríli, ale v júli tu tlak určite bude,“ dodal Szafnauer.

V Melbourne bol, samozrejme, prítomný aj miestny rodák Oscar Piastri, ktorý z pochopiteľných dôvodov budil záujem. Viackrát sa ocitol aj pred mikrofónom oficiálneho prenosu Formuly 1. Logicky preto musela v Austrálii prísť aj otázka, či ho o rok uvidíme v kokpite.

„Alpine to má vo svojich rukách, ale obe strany jasne vyjadrili, že chceme absolvovať iba jeden rok v pozícii rezervného pilota,“ povedal Piastri jednoznačne.

Súvisiace články