logo F1online.sk

Kam sa podel Haas? Magnussen dúfa, že problémy súviseli s traťou

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala11. 4. 2022

Keď sa po pretekoch v Džidde reportéri spýtali Kevina Magnussena, na aký výsledok si trúfa v Melbourne, odpovedal jednoznačne: nevidí dôvod, prečo by nemal opäť bodovať. Realita bola napokon o čosi smutnejšia. V Haase však veria, že toto nie je predzvesťou upadajúcej formy, ale len jednorazové pošmyknutie sa na austrálskom asfalte.

Americkej stajni kvalifikácia nevyšla. Kevin Magnussen utrpel prvú internú porážku v roku a vypadol už v prvej časti kvalifikácie. Ani Mick Schumacher v Q2 veľa vody nenamútil a skončil pätnásty. Haas sa preto rozhodol v Magnussenovom prípade nasadiť opačnú stratégiu ako konkurencia, a síce na štarte obuť tvrdú zmes.

A najskôr to celkom pekne vychádzalo, krátko pred výjazdom bezpečnostného vozidla po nehode Sebastiana Vettela bol už v prvej desiatke a na najlepšej ceste bodovať. Bernd Mayländer však štartové pole opäť zhustil a Dánov náskok vyprchal. Odrazu sa musel brániť pred autami na čerstvých gumách, a to ho čakala ešte jedna zastávka.

“Bolo to ako jazdiť na vajciach,” poznamenal najmä na margo druhej polovice pretekov Kevin Magnussen. “Bola to zábava, je to pekný okruh, no mrzí ma, že sme dnes nebodovali. Trochu sme zariskovali s tvrdou zmesou, pretože sme mali pocit, že sme rýchlejší, než na akej sme boli pozícii. A aj sme veru boli rýchlejší. Opäť raz nám však úplne zničil stratégiu safety car. Vieme, že vždy je to risk, no nám sa to stalo už dvakrát. Ale nabudúce ich už dostaneme!”

Dánsky pretekár verí, že v Imole sa Haas môže vrátiť na pozície, ktoré okupoval v Bahrajne a Saudskej Arábii. Platí totiž, že okruh v Melbourne je do veľkej miery špecifický — len sa pozrime na zmŕtvychvstanie McLarenu. V neposlednom rade však aj Haas spravil niekoľko chýb pri nastavovaní monopostu.

“Myslím si, že toto je skôr taká jednorazová záležitosť,” pokračoval pilot Haasu. “Naše počiatočné nastavenia neboli dobré a na tomto novom asfalte sme mali aj problémy s gumami. Ale dokázali sme to otočiť, v pretekoch sme boli oveľa bližšie k celému balíku. V skutočnosti sme mali celkom slušnú rýchlosť.”

Škoda, že nebola odmenená bodmi. “Ale v pretekoch sme prekonali Fernandov Alpine, pritom on sa v sobotu takmer kvalifikoval v prvom rade. Keď sa na to pozrieme takto, je to pozitívne. Dokázali sme to otočiť a nabudúce zabodujeme.”

Súvisiace články