logo F1online.sk

Alonso si trúfal aj na Mercedesy: Mohli sme byť na pódiu

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 4. 2022

Fernando Alonso je skvelý pretekár, ktorého však vo veľkej časti kariéry sprevádza smola. Potvrdilo sa to aj v Austrálii, keď mu v Q3 po fialovom strednom sektore zlyhal monopost, a taktiež v pretekoch, kde mal podľa svojich slov našliapnuté na pódium.

Skúsený Španiel bol jedným zo šiestich jazdcov štartujúcich na tvrdej zmesi. Na tvrdších pneumatikách zvládol štart a držal sa na svojom desiatom mieste. Škrt cez rozpočet mu urobil výjazd safety caru v 23. kole po nehode Sebastiana Vettela.

Pre Alonsa i ďalších na tvrdých pneumatikách to bolo na zastávku príliš skoro. Kvôli safetu caru — podľa Alonsa “zabijakovi” Alpinu — sa celé štartové pole zoskupilo dohromady, preto Fernando prišiel aj o akýkoľvek náskok, ktorý si vďaka stratégii mohol vybudovať.

Po tom, ako zastavil v 39. kole počas virtuálneho safety caru, spadol do premávky. Jeho stredná zmes pneumatík čoskoro odišla a do cieľa prišiel po ďalšom pitstope až na sedemnástom mieste. „Úprimne, ani nemám slov. Je ťažké prijať, že v tejto chvíli ide všetko zlým smerom. Stále však máme za sebou len tri preteky, a pred nami je ďalších dvadsať. Šťastie sa skôr či neskôr musí otočiť a snáď prídu chvíle, keď my budeme tí so superšťastím,“ povzdychol si Fernando Alonso po pretekoch.

Alpine mal v Melbourne dobré tempo, zvlášť Alonsovi okruh sadol. Ťažko povedať, čoho by bol schopný bez externého vplyvu safety caru na jeho obrátenej stratégii so štartom na tvrdej zmesi. Dobre sme videli, ako parádne vyšiel overcut Alexovi Albonovi.

„Pred safety carom to vyzeralo na šieste či siedme miesto. Ak by sme do toho započítali aj kvalifikáciu, tak si myslím, že dnes by som po vypadnutí Maxa mohol pokojne skončiť aj na pódiu,“ pokračoval Španiel, ktorý si trúfal zdolať Mercedesy. „Mohol som byť na pódiu namiesto Georgea Russella. Boli sme rýchli, o dosť rýchlejší než Mercedes na tejto trati. Prišli sme o našu príležitosť.“

Pri spätnom pohľade možno mohol Fernando vyskúšať niečo ako Albon a zostať na tvrdej zmesi ešte dlhšie. Po svojej zastávke totiž spadol do DRS vláčika, na ktorého čele bol pomalý Lance Stroll. „Hneď po pitstope boli predo mnou štyri autá v DRS vláčiku. Ak ste jeden proti jednému, tak môžete predbiehať, no pri štyroch autách s otvoreným DRS je to nemožné. Totálne som zničil pneumatiky. Nemôžeme sa však už pozerať späť. Treba sa pozerať dopredu a Imola je pre nás ďalšou príležitosťou,“ uzavrel Alonso.