logo F1online.sk

Steiner: Sme pripravení vziať nováčika

Günther Steiner
© Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2020

Pre fanúšikov Ferrari nie je rok 2020 zatiaľ nijak pozitívny. Azda najviac radosti priniesli Scuderii juniori z jej akadémie. Tí opanovali priebežné poradie šampionátu Formuly 2.

Máme za sebou samozrejme len tri podujatia, je preto predčasné ešte čokoľvek rozhodovať. To koniec koncov potvrdil aj sám boss Scuderie Mattia Binotto. Po troch víkendoch však má akadémia tímu z Maranella svojich mužov na prvom (Robert Švarcman), druhom (Callum Ilott), štvrtom (Mick Schumacher) a šiestom (Marcus Armstrong) mieste celkového hodnotenia. Otázne však je, koľkým z nich dokáže nájsť miesto vo Formule 1. Možnosti sú zatiaľ otvorené.

V hlavnom tíme je pre budúci rok potvrdený tandem Charles Leclerc – Carlos Sainz. Zákazníci Haas a Alfa Romeo však o svojom jazdeckom zložení zatiaľ nerozhodli. Teoreticky by malo Ferrari rozhodovať o jednom mieste v Alfe, ktoré momentálne patrí Antoniovi Giovinazzimu. Čo sa týka Haasu, tak Günther Steiner v minulosti niekoľkokrát zopakoval, že americký tím je pri rozhodovaní o jazdeckom zložení plne nezávislý.

V minulom roku čelil Haas problémom vo vývoji, rozhodol sa tak staviť na skúsenosť. Kevin Magnussen a Romain Grosjean navyše boli dobre oboznámení s vlaňajšími problémami. Rok 2019 je však už za nami a Steiner hlási, že sa situácia zmenila.

„Povedal by som, že teraz si už nováčika môžeme dovoliť. Nemal by to byť problém,“ vyhlásil. „Keď juniori prídu do Formuly 3 alebo Formuly 2, tak sú vo všeobecnosti beztak pripravení veľmi dobre. Keď bol vo svojej prvej sezóne v F1 Charles Leclerc, neboli sme ešte pripravení privítať v našom tíme nováčika, pretože sme sa potrebovali rozvíjať. Teraz to však už neplatí.“

Ono si to už dnes málokto pamätá, ale v roku 2016 odjazdil v monoposte Haasu štyri voľné tréningy vtedy 18-ročný Charles Leclerc. Teraz je na podobnej krivke, ako pred pár rokmi Charles, ruský mladík Robert Švarcman. Ich cesta je pritom až zvláštne podobná.

Švarcman sa v roku 2018 stal najlepším nováčikom v európskej Formule 3 (celkové tretie miesto za Mickom SchumacheromDanom Ticktumom), čo sa Leclercovi podarilo v roku 2015. Robert potom vpadol do Formuly 3, ktorú ovládol už vo svojom prvom roku, rovnako ako Leclerc o tri roky skôr. Teraz je ruský mladík prvý rok v F2, kde po troch podujatiach vedie šampionát s osemnásťbodovým náskokom. Monačan tu získal titul v roku 2017, opäť vo svojom prvom roku.

Nádejne sa rozvíjajúcu kariéru rodáka z Petrohradu už stihli zaznamenať viacerí. Veľkú poklonu mu zložil Helmut Marko a aj Steiner, ktorý má veľkú šancu získať ho do svojho tímu pre rok 2021.

„Robertovi sa darí veľmi dobre, už dvakrát vyhral,“ skonštatoval s tým, že o jazdeckom zložení Haasu v budúcom roku sa ešte len bude rozhodovať.