logo F1online.sk

Vettel o pokute za jazdu na skútri: To je vtip

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2022

Sebastian Vettel toho tento víkend neodjazdil veľa, a keď sa objavil na trati, pokazilo sa na nej všetko, čo sa mohlo. Nemca trápila technika, nedostatok skúseností s novým autom, dokonca aj komisári, ktorí mu naparili pokutu za to, že sa na skútri dopravil do boxov po okruhu. Vettel nad týmto rozhodnutím len pokrútil hlavou.

Všetko sa to začalo už v prvom tréningu, keď Vettelovi vypovedala službu technika. Nemec odstavil monopost na trati a po skončení tréningu si požičal skúter od jedného z maršalov. Podľa komisárov však spravil chybu, keď s ním bez súhlasu prešiel po trati. A hoci on sám tvrdil, že maršal mu všetko povolil, komisári mu uložili pokutu vo výške 5000 eur.

“To je vtip. Čo si myslíte vy?” zareagoval na otázku portálu motorsport.com ohľadom spomínanej pokuty Sebastian Vettel. “Rád by som vedel, čo sa deje s tými peniazmi. Myslím, že stále nevieme, čo sa stalo tým 50-tisícom, ktoré Max alebo Lewis alebo jeden z nich musel zaplatiť za chytanie zadného krídla…”

Samotná pokuta však bola tým najmenším Vettelovým problémom. Oveľa viac ho musí mrzieť fakt, že v piatok úplne vynechal druhý tréning a v sobotu nezvládol prejazd desiatou zákrutou. Mechanikom sa postaral o prácu aj Lance Stroll, ktorý na tom istom úseku trafil bariéru o pár minút neskôr.

Tímu sa napokon podarilo pripraviť Kanaďanov monopost včas, no dlho mu auto pokope nevydržalo, keď kolidoval s Nicholasom Latifim a dostal za to trest. V nedeľu na štarte príde o tri priečky. Táto nehoda však spôsobila červenú fázu, počas ktorej mechanici stihli pripraviť aj Vettelovo auto, a tomu zvýšil čas na jedno kolo.

“Už len to, že sme dokázali vyraziť na trať, bol zázrak,” ďakoval tímu Sebastian Vettel uvedomujúc si, že bez červenej vlajky by to bol iný príbeh. “S červenou vlajkou sme mali šťastie, inak by sme sa von nedostali.”

Mechanici si totiž už počas kvalifikácie uvedomili, že nestihnú pripraviť monoposty oboch jazdcov. “Tím sa presunul na druhú stranu garáže s cieľom vyslať von Lancea. Potom však prišla tá červená vlajka a všetci mechanici sa presunuli na moju stranu.”

Vettel ziskom osemnásteho miesta určite neohúril, za čo si však do veľkej miery sype popol na hlavu sám. “Tento víkend som neodjazdil takmer žiadne kolá, za čo čiastočne môže moja nehoda z rána. Trať poznáte, a to vám pomôže, ale ešte som sa nedostal do rytmu, chýbal mi aj v tom jednom kole.” Priestoru zlepšiť sa bolo viac ako dosť. “Keď ani neviete, kde sú limity auta, neviete sa k nim dostať.”

Štvornásobný majster sveta v kvalifikácii prekonal len jeden jediný limit; ten rýchlostný v boxovej uličke. V nej šiel prirýchlo a maximálku prekročil o 5,1 km/h, za čo mu komisári pošlú faktúru na ďalších 600 eur.

Šéf tímu Mike Krack hovorí o “ťažkom víkende”. “Myslím si, že dnes sme mohli mať šancu, najmä so Sebastianom, ale tiež s Lanceom. Mohli sme sa dostať vyššie, ale nehody z rána nás zabrzdili.” S Vettelovým výkonom v kvalifikácii je i napriek tomu spokojný, keďže “určite z toho vyžmýkal maximum”. “Dokonca ani taký pilot ako Sebastian nemôže ísť na hranu, keď nevie, kde tá hrana je.”

Vettel ubezpečuje, že v tíme je stále “dobrá” nálada. “Ľudia zvonku nás poriadne karhajú, ale aj v rámci tímu sa bavíme otvorene. Nie sme tam, kde by sme chceli byť. Máme veľa otáznikov. Vieme, že naše auto má potenciál, ale nevieme ho odomknúť. V tomto však nie sme sami,” podotýka azda poukazujúc na Mercedes. “Nič z toho nám v kvalifikácii nepomáha, rozhodujú stopky a z tohto pohľadu sme boli pozadu.”

Čo to znamená pred pretekmi? “Uvidíme. V nedeľu prvýkrát odjazdíme viac ako nejaké dve-tri kolá. Som nadšený a teším sa na preteky, najmä na to, že v aute strávim nejaký čas. Z výsledkového hľadiska nemôžeme čakať veľký posun, no ktovie, čo sa udeje v nedeľu? Vždy sa môže niečo prihodiť.”

Vettela momentálne trápi len jedno: že tvrdá práca mechanikov zostane neodmenená. “Tu si skrátka nevyložíte nohy s tým, že nespravíte nič, práve naopak. Myslím si, že odvádzame ešte väčšie množstvo práce ako na opačnom konci štartového poľa.” Realita je však smutná: “Za osemnáste ani pätnáste miesto sa neudeľuje nič, čo je tvrdé. Vieme však, že nie sme na tom tak, ako by sme chceli. Máme svoje problémy, trápime sa a pracujeme na tom, ale toto nezmeníme za jednu noc.”

Súvisiace články