logo F1online.sk

Aký progres zvládol za necelé tri podujatia Mercedes? Žiadny, odpovedal Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 4. 2022

Ako dlho ešte bude trvať trápenie Mercedesu? Máme za sebou takmer tri veľké ceny a zatiaľ to nevyzerá, že by sa im podarilo znížiť svoju stratu. Áno, piate a šieste miesto v austrálskej kvalifikácii nie sú zlé, ale tá strata na pole position zostáva príliš vysoká. Aj sám pilot tímu Lewis Hamilton priznáva, že Mercedes zatiaľ neurobil žiadny progres.

Aj nemecký Auto Motor und Sport bol pred Austráliou mierne optimistický, vraj obhajcovia Pohára konštruktérov privezú do Melbourne nové zadné krídlo. Nakoniec však novinky predstavili (alebo aspoň otestovali) Ferrari aj Red Bull, kým Mercedes žiadne nové diely nemal. Pokrok nevidieť pri pohľade na auto, ani pri pohľade na výsledky a tento záver predniesol nik iný, ako sám Lewis Hamilton.

„Nie, nie. Neurobili sme žiadny progres,“ prehlásil rozhodne Hamilton. Takže tri podujatia sú už takmer za nami a Mercedes sa nikam neposunul?

„Neviem, čo nás čaká, ale som plný nádeje. Viem, že každý pracuje naozaj, naozaj tvrdo, ale máme za sebou tri preteky a zatiaľ žiadny pokrok,“ hovorí Hamilton. „Naozaj teda dúfam, že v priebehu nasledujúceho týždňa zhromaždíme čo najviac informácií. Verím, že sa nám podarí nejakým spôsobom prísť na to, ako môžeme aspoň niečo napraviť do nasledujúcich pretekov.“

Keď dostal otázku, či je súčasným stavom a najbližším vývojom zvlášť znepokojený, odpovedal: „Je to ešte celkom skoro. Pohnúť s vecami trvá nejaký čas. V súčasnosti sa nedá povedať, že by nás čakalo niečo obzvlášť radostné.“

„Rád by som bol optimistický a povedal niečo v zmysle, že nás čakajú lepšie časy, ale v súčasnosti to tak nie je,“ dodal Lewis.

Necháme teda stovky zamestnancov Mercedesu robiť svoju prácu a medzitým budeme hľadať nejaké pozitíva, ako napríklad počínanie monopostu W13 v prvom sektore v Albert Parku. Tam tento tím nestrácal až tak výrazne, avšak v rýchlom prostrednom a technickom poslednom sektore na tom Hamilton s Russellom neboli dobre.

„V niektorých pasážach okruhu to nie je vôbec hrozné, avšak autu stále chýba rýchlosť,“ hovorí Hamilton. „Naozaj sa mi však nepáči to poskakovanie. To je ten najhorší zážitok, aký som v aute zažil a nedokážeme sa toho zbaviť.“

Tieto slová potvrdzuje aj jeho tímový kolega George Russell. „Poskakovanie je v súčasnosti pre mňa stále ten najväčší problém. Skúšal som všetko možné a snažil sa dostať úplne na jeho hranicu. V rýchlych zákrutách ma to stojí naozaj veľa. Práve tam strácam všetok svoj čas.“

„S poskakovaním skrátka nemám žiadnu sebadôveru a nemôžem jazdiť dostatočne agresívne. Je to úplne jedinečný pocit a keď auto skáče zhora dole, nemôžete to tam v zákrutách poriadne poslať. Je zložité nájsť ten správny kompromis,“ povedal Russell.