logo F1online.sk

Schumacher priznal, že pri Magnussenovi sa cíti lepšie

Kevin Magnussen a Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2022

Mick Schumacher si v tejto sezóne musí zvykať na nového tímového kolegu. Ako však vyplýva z jeho vyjadrení, táto adaptácia prebehne veľmi rýchlo. Ťahať tím vpred a spolupracovať s Kevinom Magnussenom sa mu totiž zdá jednoduchšie ako s Nikitom Mazepinom.

Dvojica nováčikov Haasu si vlani viackrát skočila do vlasov, no v konečnom dôsledku takmer vždy ťahal za kratší koniec Nikita Mazepin. Z tohto duelu si toho Schumacher veľa neodniesol; Mazepin naňho rýchlostne veľmi netlačil a ako mladík nedokázal pomôcť s vývojom monopostu o nič viac ako samotný Mick.

Príchod Kevina Magnussena je preto veľmi výhodný; Haas bude mať v jednom zo svojich monopostov ostrieľaného borca, ktorý už dobre vie, o čom je Formula 1 a ako treba pracovať s inžiniermi. Dánov návrat už vidieť aj na trati; s monopostom VF-22 sa dokáže umiestňovať vyššie ako Mick Schumacher — ukazuje sa, že skúsenosti predsa len rozhodujú — a syna sedemnásobného majstra sveta môže aj niečomu priučiť. Z de facto tímového lídra sa v okamihu stal študent.

“Kevin preteká už veľmi dlho, vo Formule 1 je už od roku 2014 a za ten čas sedel v rôznych typoch monopostov. Som si istý, že jeho obrovské skúsenosti mu pomohli tak rýchlo sa adaptovať na tohtoročný Haas,” hovorí Mick Schumacher analyzujúc, prečo zatiaľ stráca a čo môže Magnussen priniesť tímu. “Je veľmi zaujímavé sledovať, ako Kevin pristupuje k súťažnému víkendu. Myslím si, že môžeme navzájom profitovať z toho, čo on chce od auta, a aké mám ja pocity.”

“O všetky tieto informácie sa delíme, sme veľmi otvorení ohľadom toho, ako sa auto správa v jednotlivých zákrutách. Potom dáme naše dojmy dokopy a pokúsime sa auto ešte viac zlepšiť. Niekedy som rýchlejší ja, inokedy zas on,” pokračoval pilot Haasu.

Mick Schumacher nemusel ani priamo spomenúť Nikitu Mazepina, aby bolo zrejmé, na čo narážal v nasledujúcich slovách: “Tento rok som spokojnejší s tým, aký mám pracovný vzťah s druhým jazdcom, funguje to naozaj skvele. Teraz prehodnocujeme aj naše očakávania, vlani sme boli radi, ak sme skončili na šestnástej priečke. V tejto sezóne vieme skončiť na piatom mieste, ak všetko ide optimálne.”

Nová dynamika v tíme teší aj šéfa Haasu Günthera Steinera. “Myslím si, že majú dobrý vzťah. Kevin môže Mickovi nastaviť latku a Kevin sa Mickovi snaží pomôcť aj svojimi skúsenosťami, ktoré nazbieral v monopostoch F1 počas šiestich rokov jeho kariéry. Interne to na oboch stranách garáže funguje veľmi dobre — s inžiniermi a mechanikmi. Momentálne u nás panuje veľmi dobrá atmosféra.”