logo F1online.sk

Verstappen je talentovaný, no Button pochybuje, či aj najlepší

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2022

Už skorý príchod Maxa Verstappena do Formuly 1 naznačoval, že ho čaká veľká budúcnosť. Holandský pretekár má neodškriepiteľný talent, ktorý nám previedol v plnej paráde pri minuloročnom zisku majstrovského titulu. Aj Jenson Button pred ním v tomto smere skláňa klobúk, no zdôrazňuje, že talent nie je všetko a Verstappen nemusí byť najlepším jazdcom v padoku.

Počas vlaňajšej bitky o titul sme mohli sledovať majstrovstvo Lewisa Hamiltona aj Maxa Verstappena, ktorí si boli celý rok nesmierne vyrovnaní. Nuž a práve ich dvoch môžeme zatiaľ považovať za absolútnu špičku toho, čo ponúka moderná kráľovná motoršportu.

Jenson Button v rozhovore pre Sky Sports F1 prezradil, že Maxa Verstappena považuje za najtalentovanejšieho jazdca vo Formule 1. “Je ním Max. Celkom prirodzené, všakže?” nadhodil bývalý pretekár F1, podľa ktorého Verstappenovi motoršport koluje v žilách. “Len sa pozrite na jeho rodičov; jeho otec pretekal v F1. Ja som pretekal proti jeho otcovi a moje prvé body som získal v Brazílii na druhej veľkej cene. Aby som ten bod získal, musel som predbehnúť jeho otca Josa. Nechceli ste ho nahnevať, bolo cítiť aj trochu agresie.”

Jos svojho syna vedie už od jeho motokárových čias a ukazuje sa, že sa mu to veľmi darí. Vlohy však nezdelil len po ňom, ale aj po matke Sophie Kumpenovej. “Max je úžasný talent, bol jedným z najlepších motokárových jazdcov a pravdepodobne ním je dodnes. A s jeho matkou Sophie sme boli v motokárach tímovými kolegami. Bola profesionálna a patrila medzi najlepších na svete. Určite to má v krvi.”

Byť najtalentovanejší však nie je zárukou toho, že ste aj najlepší. Jenson Button pochybuje, či je Max Verstappen najlepším jazdcom, aký kedy brázdil okruhy Formuly 1, ba dokonca si nie je istý ani tým, či je jednotkou v súčasnom štartovom poli.

“Má prirodzené nadanie? Áno. Je aj najlepší?” pýta sa majster sveta z roku 2009 a hneď sa túto otázku pokúša zodpovedať: “Neviem, či je najlepším jazdcom, aký kedy žil, alebo či je vôbec momentálne najlepším v F1.”

Button má tip na jedného pilota, ktorý by mohol byť pred ním. “Pozrite sa na Lewisa; pomyslíte si, že je oveľa komplexnejší pretekár s väčším množstvom skúseností. Možno preto. Max musí tvrdo pracovať. Aj keď si myslíte, že ste najlepší, môžete toho robiť ešte viac a zlepšovať sa. Michael Schumacher bol v tomto veľmi silný.”

Súvisiace články