logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Magnussen je vyzretejší. Uvedomil si, čo preňho znamená F1

Kevin Magnussen a Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2022

Hovorí sa, že skutočnú hodnotu niečo nespoznáme, až kým o to neprídeme. Dokonalým príkladom tejto skutočnosti by podľa Günthera Steinera mohol byť Kevin Magnussen, ktorý si počas minulej sezóny uvedomil, o čo vlastne prichádza. Do Formuly 1 sa práve preto vracia ako nový človek; vyzretejší a motivovanejší.

Kevin Magnussen ešte vlani v januári odkazoval, že Formula 1 ho už nezaujíma, pokiaľ mu neponúkne kontrakt jeden z top tímov. Dokonca ešte aj tento rok vo februári hral formu, že vo zvyšku kariéry už bude len vyhrávať a podľa toho sa bude rozhodovať pri jednotlivých ponukách.

Prešlo však pár týždňov a silácke reči sú minulosťou. Keď Dánovi zavolal Günther Steiner s ponukou nahradiť Nikitu Mazepina, skočil po nej ako pes po údenom. Dnes sa Magnussen prechádza po padoku vysmiaty od ucha k uchu a raduje sa z umiestnení v najlepšej desiatke.

Podľa Günthera Steinera je zrejmé, že toto už nie je ten istý Kevin Magnussen. Rok v cestovných autách a v IndyCar mu prospel. “Určite mu neuškodil,” pritakáva. “Samozrejme, keď bol mimo Formuly 1, dospel. Až keď ju opustíte, si totiž uvedomíte, o čo prichádzate. Myslím si, že nečakal, že sa vráti.”

“Teraz je skrátka vyzretejší. Má mladšieho tímového kolegu, pre ktorého môže svojím spôsobom predstavovať otcovskú postavu. On sám je ešte stále veľmi mladý, nezabúdame, že má len 29 rokov, ale podľa mňa za posledný rok dozrel a uvedomil si, aké dobré je byť vo Formule 1,” uvažuje šéf Haasu.

Magnussenove vyjadrenia o tom, že sa už nechce vrátiť do Formuly 1, sú skôr odrazom znechutenia a straty motivácie, ktorú zažil počas výsledkovo chudobnej sezóny 2020. Steiner uznáva, že prvý covidový ročník Dána totálne demotivoval.

“Rok 2020 bol preňho ťažký a na jeho konci bol bez motivácie. Keď sa však z toho dostanete, hovoríte si, že kiežby ste sa tam mohli vrátiť hoci aj so zlým autom. Teraz je späť a jeho prvé preteky boli veľmi dobré. Hneď na úvodnej veľkej cene vyrovnal svoj najlepší výsledok s Haasom. Myslím si teda, že výrazne dospel,” pokračoval Günther Steiner.

V Haase sú viacerí nadšení z Magnussenovho príchodu. Mick Schumacher má konečne pri sebe niekoho, od koho sa môže učiť; dovtedy mohol skôr on učiť Nikitu Mazepina, ktorý ho vlani len sporadicky dokázal poraziť.

“Myslím si, že aj pre Micka je prínosné mať vedľa seba skúseného jazdca. Teraz vidí, ako na tom je, kde sa vie zlepšovať, pretože Kevin je dobrý pretekár, má plno skúseností. Teraz sa môže pozrieť na jeho dáta, čo ako robí… Ja to vysvetľujem takto: Keď sa niečo učíte ako samouk, trvá to dlho. Ak však máte učiteľa, ktorý vás niečomu môže priučiť, ide to oveľa rýchlejšie. Myslím, že Mick teraz bude robiť väčšie pokroky za kratší čas,” doplnil Steiner.

Súvisiace články

Diskusia