logo F1online.sk

Charles sa veľmi zmenil, hovorí Gené

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2022

Charles Leclerc v rokoch 2019 a 2020 ovládol dianie vo Ferrari a z tímu vytlačil Sebastiana Vettela. Toho nahradil Carlos Sainz, ktorý ho dokázal bodovo zdolať už v prvej sezóne s novým tímom. Na začiatku ročníka 2022 sa však karta opäť obrátila a po úvodných dvoch veľkých cenách je to práve Leclerc, ktorý stojí na čele celého šampionátu. Podľa ambasádora Ferrari Marca Geného za tým stojí aj zmenené vnútorné nastavenie monackého pretekára.

Po víťazstve v Bahrajne a druhom mieste v Saudskej Arábii je Leclerc v internom súboji na koni. Po dvoch rokoch trápení s partičkou z Maranella je to preňho veľké zadosťučinenie.

„Charles zvykol byť veľmi emocionálny, no v tomto roku sa veľmi zmenil,“ povedal Marc Gené v podcaste F1 Nation. „Je akoby verziou 2.0 seba samého. Keď som išiel do Barcelony na testy, strávili sme spolu veľa času a úplne zmenil svoje myslenie aj svoju mentalitu. Môžete to aj sami vidieť.“

„Očakával som, že v Bahrajne bude po pole position a víťazstve lietať niekde v oblakoch, ale zdá sa byť omnoho vyspelejší a uvedomuje si, že to bude dlhá sezóna,“ hovorí Gené.

Dlhoročný zamestnanec Ferrari taktiež zložil poklonu súčasnému vedeniu tímu. Podľa jeho názoru musí boss Mattia Binotto a jazdci Charles Leclerc s Carlosom Sainzom držať emócie na uzde.

„Myslím si, že Mattia, Charles a Carlos budú zohrávať dôležitú úlohu pri krotení týchto emócií, ktorým my Taliani zvykneme podliehať. Nechávam to na našich tifosi, ale najdôležitejšie persóny v tíme, ktorými sú dvaja jazdci a šéf, nie sú emocionálni. Mattia je spolovice Švajčiar a Carlos zdedil pokoj po svojom otcovi,“ hovorí Gené.

V Maranelle by určite radi pretrhli svoju dlhoročnú šnúru bez jazdeckého a konštruktérskeho titulu. Takisto túžia prerušiť hegemóniu Mercedesu a možno tiež zopakovať niečo podobné. Veď všetci tifosi dodnes spomínajú na zlatú éru zo začiatku milénia.

„Myslím si, že takéto cykly poznačené hegemóniou jedného tímu už neuvidíme. Šnúra Mercedesu bola pravdepodobne najdlhšia, akú v histórii Formuly 1 uvidíme. Ľudia vo Ferrari sú však určite pripravení začať novú éru,“ hovorí bývalý pilot Minardi a Williamsu.

„Ja vždy hovorím, že počas zlých rokov sa naučíte viac než počas tých dobrých. Teraz máme dobré auto a sme pripravení na novú éru, pretože to sú tí istí ľudia, ktorí toľko trpeli,“ dodal Gené.

Súvisiace články