logo F1online.sk

Hamilton dostal pozvanie od saudského ministra, aby prediskutoval svoje obavy

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2022

Za posledné mesiace dostala Formula 1 dostatok dôvodov, prečo nepretekať v Saudskej Arábii. Okrem diskusie o ľudských právach sa minulý víkend začala aj diskusia o bezpečnosti v tejto krajine. Pokiaľ ide o saudskú absolutistickú monarchiu, najhlasnejšie sa ozval Lewis Hamilton, za čo si vyslúžil pozvanie „na kávu“ od saudskoarabského princa a ministra športu v jednej osobe.

O pomeroch v tejto krajine sa toho napísalo už dosť. Diskriminácia žien, trest smrti za homosexualitu alebo otvorený nacionalizmus a rasizmus zakorenený priamo v zákonoch tejto krajiny. Problém je tiež v tom, že Saudom sa ich „pretvárka“ častokrát vôbec nepodarí. Napríklad, dva týždne pred podujatím monarchia hromadne popravila sťatím 81 ľudí hlásiacich sa k šítskej vetve islamu.

Bezpečnostné záruky v priebehu piatka zhoreli rovnako, ako zariadenia Aramco po raketovom útoku jemenských povstalcov.

Uvedomujú si to aj samotní jazdci. Taký Lewis Hamilton ešte pred štartom víkendu prehlásil: „Naozaj neviem, čo na to povedať. Môj postoj je rovnaký ako minulý rok.“ Ten už skôr povedal, že nemá dobrý pocit z pretekov v tejto krajine.

Na obavy sedemnásobného šampión zareagoval saudský princ a minister športu Abdulazíz bin Turki Al-Faisal. „Videl som Lewisove vyjadrenia, ktorý má problém s niektorými vecami v Saudskej Arábii.“

„Otvorene a úprimne som mu povedal, že so mnou môže hovoriť. Poďme si sadnúť a prediskutovať, s čím máte problém a pochopte aj našu pozíciu, pretože nepoznáte detaily mnohých vecí, o ktorých ste sa dočítali,“ prehlásil Faisal.

Podľa jeho slov chce byť Saudská Arábia čo najotvorenejšia pri riešení obáv vyjadrených zahraničnými turistami, ktorí majú strach túto krajinu navštevovať. Presne to je aj dôvod, prečo sa Saudi snažia prilákať veľké športové podujatia.

„Chceme otvorene diskutovať a povedal som to aj FIA a F1. Mali by sme si spoločne sadnúť a porozumieť situácii, preto sme tu. Z tohto dôvodu som otvorene hovoril s jazdcami a aj priamo s Lewisom. Ak chcete prediskutovať tieto problémy, ste viac ako vítaní, keďže povedal, že nemôže nájsť nikoho, s kým by to prediskutoval,“ hovorí Faisal.

„Som preto pripravený si s ním sadnúť. Podľa mňa mnoho z týchto problémov vzniká kvôli nedostatku komunikácie a nedostatku porozumenia o tom, čo sa deje.“

„Dnešný svet je malý, ale žijeme v rôznych častiach sveta s rôznymi kultúrami a rôznym myslením. Sme otvorení diskusii a veľmi radi sa jej zúčastníme,“ dodal Faisal.