logo F1online.sk

Fittipaldi vychválil Leclerca s Verstappenom: Tomu hovorím jazdecké umenie

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2022

V roku 2021 sa celá efjednotka zbláznila. Aj keď sa to ešte v decembri zdalo nepravdepodobné, rok 2022 môže byť ešte lepší. Prvé dve veľké ceny a fantastický súboj – v hlavnej úlohe Charles Leclerc a Max Verstappen. Tí by však takéto divadlo nemohli predviesť nebyť nových monopostov. Z novej generácie i novej éry je (podobne ako my všetci) nadšený aj majster sveta z rokov 1972 a 1974 Emerson Fittipaldi.

Ten Formulu 1 naďalej pozorne sleduje a zo súbojov medzi Maxom Verstappenom a Charlesom Leclercom bol nadšený.

„Sledovať to bolo fantastické, pretože jazdili na limite, no zároveň rešpektovali priestor toho druhého,“ prehlásil Emerson Fittipaldi pre F1 TV. „Pohybovali sa presne na hrane, miestami prebrzdili pneumatiky, ale bolo to na limite – je skvelé niečo také vidieť a tomu hovorím jazdecké umenie.“

S novými monopostami si chlapci mohli zaspomínať na dobu, keď spolu s poriadne širokými lakťami bojovali na motokárach. Tieto autá umožňujú niečo podobné, je ľahšie nielen prenasledovať, ale ak svoju pozíciu stratíte, môžete sa okamžite vrhnúť do protiútoku. Postaral sa o to aj ground effect, ktorý Fittipaldi označil za dôvod ukončenia svojej kariéry vo Formule 1.

„Myslím, že je to skvelá šou a skvelé pretekanie,“ hovorí Emerson. „Všetci na tribúnach to sledovali postojačky, aby videli, kto to nakoniec vyhrá. Presne to tento šport potrebuje. Nové pravidlá sa mi páčia a páči sa mi aj cesta, ktorou sa Formula 1 uberá.“

„Som si istý, že toto bude pre F1 neuveriteľný rok. Myslím, že mladá generácia sa do Formuly 1 zblázni. V Amerike to predtým bolo iba o IndyCar, no dnes je tu Formula 1 naozaj veľkou vecou,“ dodal Fittipaldi.