logo F1online.skF1online.sk

Russell si myslí, že motor Mercedesu je porovnateľný s Ferrari

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2022

Majstrovský tím Mercedes a jeho forma na štarte sezóny 2022 vzbudzujú veľkú pozornosť. Nie sme ani trochu zvyknutí vidieť partičku z Brackley strádať. Vývoj a dolaďovanie extrémneho konceptu „bez bočníc“ bude tímu chvíľu trvať, takže nateraz sa musí uspokojiť s pozíciami okolo piateho miesta. Hovorí sa hlavne o problémoch s poskakovaním, podľa niektorých však môže byť problém aj v slabšej pohonnej jednotke. Pilot tímu George Russell si to však nemyslí.

Mercedesu to na rovinkách naozaj nejde. Ako sme uviedli v nedávnom článku, podľa nemeckého Auto Motor und Sportu bol Mercedes na rovinkách o 11 kilometrov za hodinu pomalší než Red Bull a v sekciách zákrut číslo 5 až 9 na okruhu v Džidde o 15 až 20 kilometrov za hodinu pomalší než Ferrari. Padá toto všetko na hlavu problémom s poskakovaním a nastavením alebo za to sčasti môže aj slabší motor?

„Myslím, že keď sme pred kvalifikáciou vytočili naše motory, všetko vyzeralo lepšie. Zdá sa, že sme na úrovni Ferrari pokiaľ ide o rýchlosť na rovinkách,“ povedal pilot tímu George Russell.

Tímom, ktorý na rovinkách v Džidde udával tempo, bol Red Bull. Ten úspešne stavil na menšie krídla a nastavenie s menším prítlakom. „Red Bull rozhodne nasadil menšie krídla než my, ale tiež to vyzerá, že od druhej polovice rovinky akcelerujú naozaj veľmi, veľmi rýchlo. Zdá sa, že robia lepšiu prácu pri redukovaní odporu vzduchu monopostu. Ich tempo na rovinkách je naozaj neskutočné a musíme zapracovať v niektorých oblastiach, aby sme sa dotiahli,“ povedal Russell.

Mercedes nepochybne usilovne pracuje v snahe nájsť viac rýchlosti. Času však nie je nazvyš, kým inžinieri makajú, tímu utekajú body. „Určite ešte nie sme z von z hry. Ak sa nám však nepodarí zlepšiť, v žiadnom prípade nebudeme mať šancu bojovať o titul,“ hovorí Russell.

„Rozhodne sa nevzdávame, veď po prvých dvoch pretekoch sme tretí najlepší tím. Ak budeme takto pokračovať ďalších päť, šesť, sedem, osem pretekov a zostaneme na dostrel, nevidím dôvod, prečo by sme to nemohli zvrátiť,“ povedal Russell.

Súvisiace články

Diskusia