logo F1online.sk

Frustrovaný Alonso: Dva skvelé preteky a len dva body

Fernando Alonso
© XPB/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2022

Španielsky pretekár Fernando Alonso nezažíva ten najvydarenejší štart do novej sezóny. Kým jeho tímový kolega Esteban Ocon pozbieral už štrnásť bodov a je celkovo šiesty, rodák z Ovieda ich má na konte len dva. Alpine sa pritom nezdá byť v najhoršej forme a monopost A522 zrejme má na to, aby v roku 2022 ovládol dianie v strede poľa.

V Bahrajne nemal dvojnásobný majster sveta ideálnu stratégiu, no aj vďaka dvojitému vypadnutiu Red Bullov, napokon získal dva body za deviate miesto. V Džidde bol na najlepšej ceste skončiť šiesty, no do cesty sa mu postavili technické problémy.

„Mal som dva skvelé preteky,“ hovorí Alonso. „Najprv v Bahrajne, ale bohužiaľ s nesprávnou stratégiou a opotrebovanými pneumatikami na štarte, čo mi skompromitovalo celé preteky. Motor taktiež nebol práve skvelý.“

Alonso pred podujatím v Džidde vymenil spaľovací motor a vrhol sa opäť do práce. „V Saudskej Arábii som bol veľmi rýchly v kvalifikácii, ale nemal som šťastie. Ostatní totiž pre Q3 nemali čerstvé pneumatiky a tie použité sa ukázali byť rýchlejšie. Museli sme preto niekoľko ľudí predbehnúť a dostať sa na pozície, ktoré by mali byť naše, teda piate a šieste miesto. Potom však prišiel problém a musel som odstúpiť,“ hovorí španielsky pretekár.

„Je to sklamanie mať po dvoch skvelých víkendoch iba dva body. Naše tempo sa zdá byť o niečo lepšie než hovoria výsledky. Darovali sme však niekoľko bodov našim súperom. Verím, že v budúcnosti sa nám darované vráti,“ hovorí Alonso.

V strede poľa nás v tejto sezóne celkom iste čaká ďalšia tvrdá bitka. So šestnástimi bodmi zatiaľ drží cennú štvrtú priečku práve francúzsky Alpine, avšak najmä Haas a Alfa Romeo majú v tomto roku skvelé tempo. Hroziť budú celkom iste aj tímy McLaren a AlphaTauri.

„Mohol som byť šiesty alebo siedmy v celkovom poradí, ale nie som. Nie je to pritom preto, že by sme si to nezaslúžili, ale pretože sme nedokázali maximalizovať naše príležitosti,“ hovorí aktuálne trinásty muž šampionátu.

„Možno nie sme tretí najrýchlejší, ale mohli by sme byť konzistentní a bez vypadnutí končiť na šiestom a siedmom mieste. To by nám malo zabezpečiť dobrý prísun bodov. Stále je pred nami dlhá cesta, ale na trati som mal pocit, že mám rýchlosť,“ povedal Alonso.

Súvisiace články