logo F1online.sk

Alonso chce jazdiť v F1 ešte aspoň dva alebo tri roky

Fernando Alonso
© XPB/Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková29. 3. 2022

Ten, kto predpokladal, že Fernando Alonso po tejto sezóne definitívne opustí svet kráľovnej motoršportu, bol na omyle. 40-ročný Španiel tvrdí, že pretekanie ho stále baví a „nikam neodchádza“.

Písal sa rok 2018, keď Alonso oznámil, že v tomto športe končí. Vydržalo mu to len dva roky, počas ktorých si vyskúšal rozmanité automobilové aktivity ako Rely Dakar či sériu IndyCar. V minulej sezóne sa však vrátil na štartový rošt Formuly 1, čo využil ako prípravu na nové pravidlá pre tento rok, ktoré podľa predpokladov zamiešali poradím šampionátu inak než sme boli predtým zvyknutí.

Dvojnásobný šampión má podľa vlastných slov záujem o predĺženie zmluvy s Alpine na ďalšie dva alebo tri roky. „Stále mám čo ponúknuť. Momentálne si Formulu 1 veľmi užívam. Užívam si pretekanie a všetky tie veci okolo, pretože F1 nie je len o činnosti na trati, máte veľa aktivít mimo nej a tie si tiež užívam. Takže dúfam, že minimálne dva alebo tri roky ma tu ešte uvidíte.“

Alonso hovorí, že v tíme vládne dobrá nálada, pretože veria, že nové pravidlá otvorili dvere pre zmenu tradičného poradia na čele súťaže. Samotnému Alpinu sa celkom darí, nakoľko získal body v oboch tohtoročných pretekoch. V Saudskej Arábii bol však úspešnejší Esteban Ocon, pretože Španiel musel z veľkej ceny predčasne odstúpiť pre problémy s motorom.

„Stále je pred nami veľa práce. Myslím si, že mentalita sa minulý rok veľmi zmenila. Renault sa posledných niekoľko rokov trápil v strede poľa a myslíme si, že je čas to zmeniť a snívať vo veľkom. Teraz máme v Alpine dobrých lídrov na čele s Laurentom Rossim a  Lucom de Meom ako prezidentom. Máme rovnaké ciele, rovnaké zámery, pokiaľ ide o dlhodobý a strednodobý horizont. Táto zmena mentality a to, ako každý z tímu túži po úspechu, ma veľmi teší,“ neskrýva nadšenie Alonso.

Pohodu v tíme môže narušiť interný súboj medzi Alonsom a Oconom, ktorý sa prejavil najmä v pretekoch na okruhu v Džidde, kde spolu tímoví kolegovia niekoľko kôl pretekali štýlom koleso na koleso. Šampión si z toho ale veľkú hlavu nerobí. „Samozrejme, treba si dať dodatočnú rezervu, ale všetko bolo v poriadku. Už v Bahrajne sme medzi sebou bojovali v prvom stinte, no tam sme mali iné stratégie. Dnes sme ich mali rovnaké, ale moje auto z nejakého dôvodu nepodávalo štandardný výkon. Pokúsil som sa ho predbehnúť, vzdialiť sa mu a koncentrovať sa na Bottasa. Dnes sme mohli mať šieste a siedme miesto, a takto máme len to šieste. V Austrálii to skúsime zas.“

Súvisiace články