logo F1online.sk

Häkkinen: Mercedes sa musí čo najskôr zobudiť

Mika Häkkinen a Mick Schumacher
© Twitter/Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková29. 3. 2022

Dvojnásobný šampión Mika Häkkinen sa domnieva, že na popredných priečkach šampionátu Formuly 1 došlo ku kľúčovým zmenám, o čom svedčí silný štart do novej sezóny zo strany Ferrari, ako aj Red Bullu. Naopak, Mercedes za nimi zatiaľ značne zaostáva.

Po úvodných dvoch pretekoch je na čele poradia v Pohári konštruktérov stajňa z Maranella a hodnotenie jazdcov vedie po prvýkrát v kariére jej pilot Charles Leclerc, pričom Max Verstappen z Red Bullu naňho aktuálne stráca rovných dvadsať bodov.

Vyzerá to tak, že sa nám tu rodí nová rivalita, čo je celkom osviežujúce. Vzájomné súboje dvoch rovesníkov si plnými dúškami vychutnáva aj bývalý pilot F1 Häkkinen. Prezradil to v stĺpčeku pre Unibet po skončení Veľkej ceny Saudskej Arábie. Oproti Bahrajnu v nej nastala zmena a v bitke o prvé miesto bol tentokrát úspešnejší Holanďan. „Bol to fantastický súboj o víťazstvo. Videli sme tam to najlepšie z Charlesa a Maxa a je skvelé vidieť, akí sú vyrovnaní. Je zrejmé, že medzi nimi panuje dobrá úroveň rešpektu a dôvery, najmä pri takomto tesnom pretekaní.“

„Spôsob, akým obaja využívali systém DRS, aby sa pokúsili získať strategickú výhodu v každom kole, bol fascinujúci, ale Charles sa nakoniec nedokázal od Maxa odpútať. Myslím si, že Max napokon všetko načasoval jednoducho perfektne, hoci víťazstvo o pol sekundy ukazuje, aký tesný je ich súboj,“ zhodnotil rodák z krajiny tisícich jazier.

Häkkinen vníma pozitívne, že na čele šampionáte sa vyníma nové meno. „Po dvoch pretekoch môžeme vidieť, že v F1 došlo k zmene, pokiaľ ide o silu tímov. Od úvodných pretekov v Bahrajne vieme, že Charles Leclerc vo Ferrari vyzerá neuveriteľne silno a dobre ho podporuje tímový kolega Carlos Sainz. Ale aj Red Bull je už po vyriešení problému s palivovým čerpadlom, kvôli ktorému museli obe autá odstúpiť z prvých pretekov, konkurencieschopný.“

„Je skvelé vidieť Ferrari a Red Bull v takom tesnom súboji, takže teraz je otázkou, kto z nich dokáže rýchlejšie vyvíjať svoje auto. Vývojové preteky od pondelka do soboty skutočne rozhodnú o tom, kto vyhrá v nedeľu,“ nepochybuje 53-ročný majster sveta.

Na druhej strane, „lietajúci Fín“ lamentoval nad aktuálnou formou Mercedesu. Podľa neho musia strieborné šípy čo najskôr vyriešiť svoje problémy, aby nad nimi súperi nezískali až príliš veľký náskok. Piate miesto Georga Russella a až desiata pozícia Lewisa Hamiltona v pretekoch v Džidde nie je niečo, čím sa môžu viacnásobní víťazi Pohára konštruktérov chváliť.

„Ak chce Mercedes dobehnúť Red Bull a Ferrari, musí vyriešiť množstvo problémov. Musia to urobiť pomerne rýchlo, pretože prvé dva tímy budú veľmi tlačiť na svoj vlastný vývoj. Bolo veľmi zvláštne vidieť autá Mercedesu štartujúce z piateho a šestnásteho miesta, pričom Lewis Hamilton bol očividne nespokojný s nastavením svojho auta,“ komentoval Häkkinen jednu z najhorších kvalifikácií v kariére sedemnásobného šampióna.

Súvisiace články