logo F1online.sk

Russell: Na viac sme nemali. Potrebujeme poriadny skok, nie malé krôčiky

George Russell, Mercedes zozadu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2022

George Russell zaradil nedeľnú veľkú cenu v Džidde k najnáročnejším v jeho kariére. Narážal tým na fyzické aspekty okruhu, no energiu mu cez víkend určite odčerpávalo aj pomyslenie, že na pódiá či víťazstvá teraz nemá. Mladík v službách Mercedesu zdôrazňuje, že je načase začať robiť väčšie pokroky ako konkurencia.

Ferrari a Red Bull už majú po jednom víťazstve a skvelé monoposty v kvalifikáciách aj pretekoch, Mercedes však neobratné a neposlušné auto, s ktorým obyčajne treba zápasiť. V Saudskej Arábii s ním George Russell našiel spoločnú reč, ale ani to mu nepomohlo zapojiť sa do boja o čelo, veď Verstappen s Leclercom mali po pretekoch o 30 sekúnd skôr ako najrýchlejší Mercedes.

“Toto bolo maximum,” okomentoval svoje piate miesto George Russell. “Preteky som si celkom užil, keď zohľadním fakt, že som bol na trati úplne osamotený. Tlačil som na to, čo to šlo. Fyzicky to boli azda najnáročnejšie preteky, aké som zažil vo Formule 1. O tom to je; tlačiť na to na mega okruhu, v rýchlosti…”

Niečo tomu predsa len chýba, uznáva: “Chcel by som to robiť popri bojoch o víťazstvá, nie osamotených piatych miestach.”

Russell prechádzal popod šachovnicovú vlajku viac ako dvadsať sekúnd za Pérezom a viac ako dvadsať sekúnd pred Oconom. Monopostom pred sebou sa priblížiť nedokázal i napriek tomu, že na balans auta sa nemohol vyhovoriť. “Auto bolo fajn, úprimne, balans bol skvelý, jazdilo sa mi fakt dobre,” vysvetľoval Russell. “Chýba nám len celková priľnavosť, momentálne toho nevieme spraviť viac.”

Lewis Hamilton v nedeľu vyhlásil, že medzi pretekmi v Bahrajne a Saudskej Arábii nezaznamenal žiaden výraznejší výkonnostný posun. Jeho kolega je na tom veľmi podobne. Vo svojom hodnotení navyše podotkol, že ani drobné pokroky situáciu vôbec neriešia.

“V priemere sme boli azda o sekundu pomalší ako Red Bull a Ferrari. Momentálne robíme drobné krôčiky, ale potrebujeme spraviť väčšie skoky. Som si istý, že to dokážeme, no za aký čas?” rečnícky sa pýta Russell. “To netuším. Medzitým sa však zlepšujú aj ostatní. Zlepšujeme sa my, zlepšujú sa oni, potrebujeme to skrátka robiť rýchlejšie.”

Súvisiace články