logo F1online.sk

Norris sa teší z prvých bodov: Lepšie než sme očakávali

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 3. 2022

Prvé body v sezóne pre McLaren. Po katastrofálnom vystúpení v Bahrajne sa fanúšikovia britskej stajne tešia aj z pekného siedmeho miesta Landa Norrisa v saudskoarabskej Džidde.

Lando Norris bol pritom blízko k šiestej priečke, na ktorej bol ešte na konci predposledného kola. V nájazde do posledného okruhu mu však Esteban Ocon vrátil predbiehací manéver. A aj keď Norris na Ocona dobiedzal ešte v záverečných metroch pretekov, Francúz si už šieste miesto udržal.

„Rýchlosť Alpinu na rovinkách je oveľa vyššia než naša. Celkovo sa však aj v našom súboji s Estebanom ukázala povaha nových monopostov. Môžeme sa tesnejšie nasledovať a navzájom si vrátiť predbehnutie,“ povedal Lando Norris na margo svojej bitky s Oconom.

Na tvári britského pilota sme konečne videli široký úsmev. Pre McLaren je návrat na body po bahrajnskom trápení vítanou vzpruhou. „Pomohol mi aj safety car, získal som vďaka nemu nejaké pozície k dobru. Záverečná fáza pretekov bola naozaj dobrá. Mal som šancu skončiť šiesty, čo je oveľa lepšie, než sme predpokladali. Stále sú to však pre nás dobré body,“ pokračoval britský pilot, ktorý odjazdil v podstate bezchybné preteky a vyťažil maximum z príležitostí, ktoré sa mu naskytli.

McLareny dnes vyzerali skutočne o niečo konkurencieschopnejšie a na rozdiel od Bahrajnu, kde jazdili na samom chvoste, súperili aspoň v strede poľa. „Úprimne, sme na tom podobne ako predtým. V Bahrajne sme boli skutočne strašní. Dnes to bol naopak celkom vydarený deň. Dokázali sme sa dostať dopredu a sťahovali sme aj autá, pri ktorých sme to nečakali. Nepredpokladali sme, že budeme schopní súperiť s Alpinom. Odnášame si viac pozitív, no stále je pred nami veľa práce.“

Pri otázke, či o dva týždne v Melbourne uvidíme „papájových“ v ešte lepšej forme, a či sa možno zopakuje súboj Norris-Ocon, zrazu Lando trochu zvážnel a zdôraznil, že McLaren stále nevyriešil svoje problémy.

„My potrebujeme pár mesiacov, nestačí pár týždňov. Uvidíme. Ak prídu trate s rýchlejšími zákrutami ako v Saudskej Arábii, tak môžeme byť konkurencieschopní. Rád by som zostal pozitívne naladený, no v našom podaní to môže byť lepšie, ale aj horšie než dnes. V pomalých zákrutách sme totiž veľmi slabí, dôkazom bol Bahrajn. Na trati v Džidde sme ukázali viac rýchlosti v stredne rýchlych a rýchlych zákrutách. Austrália nám možno po úpravách okruhu bude sedieť, uvidíme. Napríklad v takej Monze však budeme zlí, to vieme už teraz,“ uzavrel Lando Norris.