logo F1online.sk

Smoliar dňa Pérez: Také je skrátka pretekanie

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2022

Sergio Pérez vyštartoval do Veľkej ceny Saudskej Arábie z pole position. Vďaka skvelému prvému kolu i kvalitnému prvému stintu bol na najlepšej ceste za víťazstvom. Mal však obrovskú smolu zo strategického hľadiska. Ťažko posúdiť, či sa jeho tím nechal vyprovokovať Ferrari, avšak zastavil ako prvý a hneď v jeho výjazdovom kole havaroval Nicholas Latifi. Mexičan bol tak odsúdený na nevďačné štvrté miesto.

Súperi sa, samozrejme, nenechali dvakrát núkať. Leclerc, Verstappen i Sainz zastavili a na trať vyšli pred ním. Ako sa už v motoršporte neraz ukázalo, medzi najvyšším stupienkom a „zemiakovou medailou“ je niekedy veľmi tenká hranica.

„Nuž, také je skrátka pretekanie,“ povedal po pretekoch Pérez reportérom Sky Sports. „Zvlášť na tejto trati sme vedeli, že taká situácia môže nastať. Čelili sme hrozbe undercutu a nakoniec sa rozhodli zastaviť.“

„Vyzeralo dobre, ale Latifi, bohužiaľ, skončil v múre nesprávnom čase. Také je však pretekanie. Raz vám to príde naproti, ale teraz to bolí nás. Pre víťazstvo z pole position sme urobili všetko tak, ako sme mali,“ dodal Pérez.

Aby bola Mexičanova smola dokonalá, ešte sa pred neho na výjazde z boxov dostal Carlos Sainz rozdielom ani nie metra. Možno to na konci dňa nevyzerá až tak dôležito, ale mechanici Ferrari zvládli náročný dvojitý pitstop aj s týmito ťažšími pneumatikami veľmi dobre. Sainza „obslúžili“ v konkurencieschopnom čase, a ten bol na výjazde asi o pol metra pred Pérezom. Výsledkom tak je tretie miesto a dôležité tri body navyše.

Mexičan musel Sainzovi tretiu pozíciu po reštarte odovzdať, a tak to bol jazdec Ferrari, ktorý nakoniec stál na pódiu.

„Tím mi povedal, aby som to miesto odovzdal. Nemal som dôvod myslieť si, že by to nebolo fér,“ stručne zhodnotil Mexičan.

„Po poslednom virtuálnom safety care som mal rýchlosť. V poslednom kole však boli žlté vlajky, takže som musel spomaliť a nedalo sa s tým už veľa urobiť,“ povedal Pérez.

Konečné štvrté miesto síce nie je ničím, na čo pred pretekmi pomýšľal, ale jeho tím napokon zásluhou Maxa Verstappena zvíťazil, takže si Red Bull aspoň trochu vynahradil bahrajnské sklamanie. „Pre tím je to pozitívne a som za Maxa šťastný. Odjazdil fantastické preteky a pre celú stajňu aj doma v Milton Keynes je to fantastické vrátiť sa späť po minulotýždňovom sklamaní,“ povedal Checo.