logo F1online.sk

A pritom sme obetovali kvalifikáciu, usmieva sa Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2022

Sergio Pérez dnes získal prvú pole position kariéry a v nedeľu môže pomýšľať aj na tretie víťazstvo. Podarilo sa mu totiž obsadiť najvýhodnejšiu pozíciu na štarte i napriek tomu, že jeho tím sa rozhodol obetovať kvalifikačnú rýchlosť v prospech pretekov. Z hendikepu je razom konkurenčná výhoda.

Red Bull po minuloročných skúsenostiach zrejme ani nečakal, že by Sergio Pérez mohol zaútočiť na pole position. Rozhodnutie obetovať rýchlosť v kvalifikácii v prospech pretekového tempa bolo teda prirodzené. Mexický “minister obrany” však prekvapil všetkých vrátane samého seba.

“To ti bolo kolo, človeče, bolo to neuveriteľné,” lapal po dychu prekvapený Sergio Pérez ešte v parc fermé a uznal, že spomínané kolo patrilo medzi jeho životné. “Mohol by som odjazdiť ešte tisíc kôl a myslím, že by som toto jedno neprekonal. Bolo to neuveriteľné.”

Stačila aj najdrobnejšia chybička a Sergio Pérez mohol prísť o pole position, veď Charles Leclerc mu doslova dýchal na krk s 0,025-sekundovým mankom. Pri tejto vyrovnanosti by sme si mohli povedať, že Red Bull a Ferrari majú výkonnostne takmer identické autá.

Pérez však po kvalifikácii prezradil, že nezajazdil absolútne najlepší čas, aký mohol. “Koncentrovali sme sa viac na preteky ako na kvalifikáciu. Obetovali sme teda časť kvalifikačného výkonu, aby sme získali v pretekoch.”

Teraz hrá všetko v prospech monopostu s číslom 11. Za volantom bude mať jedného z najväčších zaklínačov pneumatík, navyše so spomínanou výhodou. Odpísať Ferrari by však bola chyba, zdôrazňuje: “Očakávam, že tieto dve Ferrari budú veľmi silné. Naozaj však dúfam, že zajtra budeme mať dobré preteky.”

Red Bull bude chcieť zapiť bahrajnský smútok, aj keď namiesto šampanského si bude musieť vystačiť s malinovkou na pódiu. “V Bahrajne sme mali náročný víkend, boli sme sklamaní, že sme prišli o obe autá. Tím však nevešal hlavy, naďalej sme išli naplno. Cítili sme navyše, že sme neboli takí silní, ako pred týmito pretekmi. Byť na pole position je teda veľmi dobrým znamením.”