logo F1online.sk

Verstappen o Ferrari: Opäť vyzerajú byť dosť konkurencieschopní

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2022

Kvalifikácia na Veľkú cenu Saudskej Arábie bude opäť dôležitá. Podľa výsledkov z tréningov môžeme očakávať, že opäť si to o pole position rozdajú v Red Bulle a Ferrari. Max Verstappen vystríha pred rýchlosťou súperov z Maranella.

“Dnešné tréningy prebehli dosť hladko, dokončili sme náš program a vyskúšali sme si množstvo rôznych pneumatikových sád,” pustil sa do hodnotenia Max Verstappen. “Vyzerá to tak, že Ferrari je opäť dosť konkurencieschopné. Stále nás čaká trochu práce, aby sme ho dobehli, no máme veľa priestoru na zlepšenie.”

Holanďan varuje pred tempom monopostu Ferrari F1-75, no detailnejší pohľad na časy pasuje do roly favorita práve Verstappena. Musíme si totiž uvedomiť, že Charles Leclerc bol v druhom tréningu rýchlejší len o 0,140 sekundy, a to navyše pri najrýchlejšom pokuse vyťažil zo zákrytu, ktorý mu poskytol Alpine.

Max Verstappen zato svoje kolo odjazdil na mediumkách. Keď sa totiž pustil do kvalifikačnej simulácie s mäkkou zmesou, na trati zastavil Kevin Magnussen s ďalším technickým problémom. Dvojité žlté vlajky znemožnili akékoľvek vylepšovanie časov.

Aby podobné situácie v neprehľadných úsekoch nezapríčinili nehodu, organizátori pred týmto víkendom spravili niekoľko zmien na okruhu, ktorý by mal byť o čosi bezpečnejší. Verstappen tvrdí, že z jeho pohľadu nejde o žiadnu zásadnú zmenu. “Z trate máme viacmenej rovnaký pocit ako vlani. Bariéry boli trochu posunuté, no po stránke viditeľnosti to nemalo znateľný efekt. Teraz sa už pozeráme na kvalifikáciu. Ešte si potrebujeme prebrať nejaké dáta, nuž uvidíme, ako nám to zajtra pôjde.”

Sergio Pérez skončil na štvrtej priečke za Carlosom Sainzom. Celá trojica — Verstappen, Sainz aj Pérez — nasadila počas svojho najlepšieho kola stredne tvrdú zmes, takže sa k Monačanovi na čele ešte priblíži.

“Naše autá jazdili na rôznych programoch a myslím si, že sme nazbierali potrebné dáta. V noci nás čakajú domáce úlohy,” skonštatoval Pérez. Následne vysvetlil, prečo jeho čas mohol byť aj lepší: “Kvôli premávke bolo trochu obtiažne zajazdiť kolo, ktoré som potreboval, aby sme presne vedeli, aký budeme mať kvalifikačný výkon.”

“Myslím si, že v sobotu by nás mohol čakať ďalší rozstrel s Ferrari, no momentálne sa koncentrujeme sami na seba. Azda sa nám zajtra podarí spraviť pokroky, ktoré by sme s autom chceli dosiahnuť. Bude to dôležitá kvalifikácia, v ktorej si treba spraviť miesto na čisté kolo. S premávkou to tu bude náročné, musíme sa postarať o to, aby sme ju mali pod palcom,” dodal.

Súvisiace články