logo F1online.skF1online.sk

Norris: Nemáme veľa problémov, len jeden veľký – prítlak

Lando Norris
© Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 3. 2022

Tím McLaren stojí na prahu úplne katastrofického štartu do novej sezóny. Partička z Wokingu bola v Bahrajne úplne stratená a „blúdila“ niekde na samom chvoste štartového poľa. Omnoho nádejnejšie to nevyzerá ani pred štartom saudskoarabského víkendu. Slová Landa Norrisa adresované novinárom neznejú optimisticky.

Odpoveď na to, čo McLarenu v súčasnosti chýba, je vraj veľmi jednoduchá. Zložité je to „len“ napraviť. Bohužiaľ, na žiadne krátkodobé riešenie to skutočne nevyzerá.

„Prítlak, skrátka celkový prítlak. Je to celkom jednoduché,“ povedal novinárom v Džidde Lando Norris. „Vyváženie bolo na niektorých miestach solídne, ale so solídnym vyvážením nám chýbala rýchlosť. Je teda jednoduché zistiť, čo potrebujete.“

„Nemáme veľa problémov, myslím, že je to len tento jeden veľký, ktorý vás vo Formule 1 stojí naozaj veľa, pretože všetko, čo potrebujete, je prítlak. S tým sa momentálne trápime a musíme na tom pracovať,“ hovorí anglický mladík.

Ako je však možné, že v Barcelone bol na tom tím tak dobre a v Bahrajne tak zle? Nuž, sám Lando priznal, že sa kvôli tomu škrabal za ušami. Usudzuje však, že dôvod je jednoduchý, ostatné tímy v Bahrajne prepli na vyššie obrátky a McLaren zosunuli na chvost.

„Skutočne nás trochu zmiatlo, že v Barcelone sme boli rýchlejší. Myslím, že sme začali s pomerne slušným monopostom, ale neurobili s ním dostatočný pokrok. Auto bolo na trati veľmi dobré a dokázali sme ho rýchlo optimalizovať,“ hovorí Norris.

„Nedokázali sme na to však nadviazať a urobiť ďalší pokrok. Práve to všetky ostatné tímy zvládli a urobili väčší progres než my,“ dodal.

Je tak jasné, že problémy monopostu MCL36 sa netýkali len bŕzd a dodať do auta prítlak potrvá celé týždne. Zrejme si tak treba zvyknúť na to, že McLaren budeme pár týždňov vídať niekde na chvoste. Príliš veľkú sebadôveru nedodali fanúšikom ani prvé informácie z Džiddy. McLaren totiž zrejme nasadí rovnaký aerodynamický balík ako v Bahrajne. Nepriniesol menšie krídla s menším odporom vzduchu (na rozdiel od drvivej väčšiny súperov), čo len podčiarkuje ich problémy s nedostatkom prítlaku.

„Nie je ľahké poskytnúť nejaký konkrétny časový rámec alebo čokoľvek, ale ja tímu verím,“ hovorí Norris odhodlane o blízkej budúcnosti McLarenu. „Je tu nádej a v továrni máme dobrý tím, ktorý má plán, ako dať všetko dokopy a pokúsiť sa porozumieť všetkému, čo sme neurobili správne a čo nám ušlo.“

„Akonáhle na to prídeme, potom je tu svetlo na konci tunela. James Key na tom už usilovne pracuje,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia