logo F1online.skF1online.sk

Haas na pódiu? Skôr sen než očakávanie, hovorí Magnussen

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2022

Po strastiplných dvoch rokoch stúpa americký tím Haas opäť nahor. Po rôznych problémoch v posledných sezónach i v priebehu predsezónnych testov si partička z Banbury užila v Bahrajne zaslúženú satisfakciu. Ak čo viac, v Saudskej Arábii by to monopostu VF-22 mohlo sedieť ešte viac. Dočká sa Haas svojho najlepšieho umiestnenia v histórii? Podľa pilota tímu Kevina Magnussena sa to za určitých okolností stať môže.

Len sa nad tým zamyslite, Haas získal v Bahrajne viac bodov, než v predošlých 49 pretekoch dokopy. Vďaka Kevinovi Magnussenovi sa umiestnil hneď za tými najväčšími hráčmi na rošte. Mohol by byť rok 2022 pre americký celok podobne úspešný ako 2018, kedy skončili na celkovom piatom mieste?

Ani vtedy sa im však nepodarilo dostať na pódium, ktoré Haasu v zbierke chýba. Najlepším umiestnením je štvrté miesto Romaina Grosjeana z Veľkej ceny Rakúska 2018.

„Ak ste zakaždým za top tímami – čo je asi to najlepšie, v čo môžete dúfať –, tak ste prvý, kto môže získať pódium, ak sa trom najlepším niečo stane,“ povedal Magnussen. „Nemyslím si, že by sme sa mohli čoskoro dostať na pódium len vďaka svojmu tempu. Dalo by sa však očakávať, že sa môžeme dostať do podobnej pozície ako v Bahrajne, kde sme viedli stred poľa.“

„To by mal byť náš cieľ. Ak tam budete, potom ste prvý v rade na pódium, ak príde ten šťastný deň, kedy budú mať ostatní problémy. Už sa to v minulosti stalo, či už červená vlajka v správnom čase na trati, kde sa ťažko predbieha alebo niečo podobné.“

„Skôr o tom však snívam než by som to očakával. Nemyslím si, že na to máme tempo, ale snívam o tom,“ dodal dánsky pretekár.

Veľmi podobný a realistický prístup má k tomu aj jeho šéf Günther Steiner. „Ľudia hovoria o pódiu, nuž, budem dúfať, že budeme v správnom čase na správnom mieste. Ani neviem, či niekedy budeme mať také šťastie.“

„V posledných dvoch rokoch sa tam niektoré menšie tímy dostali, aj keď sme to neočakávali. Ak sa naskytne príležitosť, možno sa jej chopíme. Určite by to bolo pekné,“ povedal Steiner.

Pre takého Micka Schumachera by to bol určite nesmierne veľký krok. Vlani si mohol občas zabojovať s niektorým zo súperov o osemnáste miesto, no teraz má v rukách auto, s ktorým sa dá o niečo hrať. „Chceme byť v pozícii, z ktorej môžeme niečo pozbierať, ak sa vpredu budú diať veci.“

„Nebudem hovoriť, že v priebehu roka nemáme žiadnu šancu na pódium. Zostáva 22 pretekov a veľa šancí, že príde nejaký bláznivý víkend,“ povedal Mick Schumacher.

Súvisiace články

Diskusia