logo F1online.sk

Hamiltonov posledný pitstop: Prečo tie zmätky?

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Lewis Hamilton sa prakticky celé preteky držal ďaleko vpredu pred konkurenciou. Mohol si ísť svoje tempo a v závere si dokonca dovoliť zamieriť do boxov po mäkkú zmes a zajazdiť na nej najrýchlejšie kolo pretekov. Celá zastávka v boxoch však nevyzerala veľmi premyslene.

Hamilton dostal desať kôl pred koncom do vysielačky informáciu, že ho Mercedes povoláva do boxov po nové tvrdé pneumatiky. Tento plán bol nakoniec odrieknutý a mechanici sa na poslednú chvíľu vracali späť do garáže.

K prezúvaniu však nakoniec aj tak došlo. V 66. kole dostal Hamilton softy a odjazdil s nimi najrýchlejšie kolo pretekov, čím získal extra bodík na Valtteriho Bottasa. Toto Wolff po pretekoch vysvetľoval, prečo robil Mercedes okolo toho taký cirkus.

Vraj došlo k zmene plánov: “Neodkomunikovali sme to medzi sebou zrovna najlepšie,” pripúšťa šéf Mercedesu. “Ráno sme sa dohodli, že nezájdeme do boxov kvôli najrýchlejšiemu kolu. Bolo by to priveľké riziko.” Pri zastávke v boxoch sa totižto môže čokoľvek udiať.

“Rozhodnutie zájsť do boxov v 60. kole a ochrániť sa pred výjazdom bezpečnostného vozidla by bolo správne, ale nemali sme dostatočne pohodlný náskok. Bola to sekunda alebo dve, potom 2,5 sekundy. Potom sme narazili na premávku,” pokračuje Wolff. Hamiltonov náskok sa pohyboval na úrovni približne 22 sekúnd, Mercedes chcel kvôli potenciálnym problémom pri zastávke viac.

“Potom sme s Lewisom komunikovali, nakoniec z toho vznikol tak trochu chaos. Štyri kolá pred koncom sme zašli do boxov a zajazdili najrýchlejšie kolo. Myslím si, že sa ešte toho máme veľa čo naučiť ohľadom internej komunikácie, ktorú sme mali v garáži, a o komunikácii s jazdcom. Určite to nebolo na jednotku, ale nakoniec sú výsledky to, čo sa počíta,” doplnil Wolff.

Lewis Hamilton ocenil príležitosť zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov, ktoré až do toho momentu držal Valtteri Bottas. Britský pretekár sa tak posunul na prvú priečku šampionátu so 63 bodmi, Valtteri Bottas má päťbodové manko.

“Treba zvažovať riziká. Netlačil som na to tak veľmi, že by som spravil nejakú chybu a vyletel, to kolo som mal plne pod kontrolou,” nechal sa počuť Lewis Hamilton. “V minulosti som už prehral šampionát o jeden bod, takže viem, aké kľúčové je maximálne využiť každý moment. Toto je rok, v ktorom ešte nevieme, ako na tom budeme so spoľahlivosťou. Nevieme, aká bude táto sezóna dlhá.”

A keďže Hamiltonovým jediným súperom je Bottas, porovnáva sa práve s ním. “Vtedy mal on najrýchlejšie kolo, ja som mal náskok. Cítil som, že je nevyhnutné získať ten extra bod, hlavne potom, čo som si vybudoval náskok. Verím, že to bolo správne rozhodnutie,” uzavrel nedeľu Hamilton.