logo F1online.sk

Späť „do normálu“, sucho konštatujú vo Ferrari

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 7. 2020

Nádejná kvalifikácia, po ktorej „fajka zhasla“. Ferrari si po nedeli opäť naplno uvedomilo, že s tohtoročnou SF1000 nebude ľahké zbierať veľké body. A už vôbec nie, ak sa k tomu pridajú zlé strategické rozhodnutia.

Na rozhodnutia z boxového múru tentoraz doplatil Charles Leclerc. Tomu totiž tím obul v úvode mäkké pneumatiky, čo sa ukázalo ako veľmi zlé rozhodnutie. Monačan sa na nich nedokázal dotiahnuť ani na pilotov Haasu a postupne sa za ním vytvoril pomerne dlhý vláčik rýchlejších pilotov, medzi ktorými bol aj tímový kolega Sebastian Vettel, ten už na stredne tvrdej zmesi. Mimochodom, mäkkú sadu nasadili v prvom stinte len Gasly, Giovinazzi, piloti Williamsu a Leclerc.

Z vysielačkovej komunikácie medzi Vettelom a tímom pritom vyplynulo, že Seb si stredne tvrdé pneumatiky vyžiadal. Tím mu totiž pôvodne chcel obuť mäkké, rovnako ako Leclercovi. To Ferrari zachránilo body a opäť to vrhá veľmi zlé svetlo na strategické rozhodnutia Scuderie.

„Je to samozrejme frustrujúce, musíme na tom zapracovať,“ povedal po pretekoch Leclerc na margo výkonnosti svojho monopostu. „Ak mám byť úprimný, tak som až mal pocit, že s autom nie je všetko v poriadku. Nebolo také, ako v kvalifikácii alebo v piatok, pritom sme nič nezmenili.“

„Musíme sa pozrieť na dáta a zistiť, čo sa stalo. Za mňa osobne musím povedať, že toto auto sa riadi extrémne ťažko,“ dodal.

Smutnou zaujímavosťou je, že toto boli pre Charlesa prvé preteky vo Ferrari, ktoré síce dokončil, ale v nich nebodoval. Niečo také sa mu stalo naposledy ešte v Taliansku v roku 2018, kedy ešte hájil farby Alfy Romeo.

Podobne zamračený ako tímový kolega bol aj Sebastian Vettel. Ten dnes podal pekný výkon a na rozdiel od Leclerca dostal stredne tvrdé pneumatiky, ktoré boli omnoho lepšou voľbou. Ani on však nad šiestym miestom nejasal.

„Späť do normálu,“ sucho skonštatoval výkonnosť Ferrari Vettel. „Prvý víkend v Rakúsku bol špecifický, keďže to boli prvé preteky v sezóne, druhý víkend v Rakúsku sa vlastne nestal a teraz sme tu. Myslím, že sme nemohli skončiť vyššie ako na piatom alebo šiestom mieste.“

Obaja piloti Ferrari dostali od víťazného Lewisa Hamiltona celé kolo, čo je pre vzpínajúceho sa koníka tvrdá rana, no Vettela neprekvapila.

„Neprekvapilo ma to. Vás to prekvapilo? Pre mňa bolo už pred pretekmi takmer jasné, že dostaneme kolo, takže nie som prekvapený.“

Súvisiace články