logo F1online.sk

Hamilton nie je spokojný s tým, ako F1 zvládla maďarské pokľaknutie

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Formula 1 robí navonok všetko preto, aby vyslala do sveta jasný signál, že stojí pevne proti rasizmu. Séria pokľaknutí pokračovala v Maďarsku, no Formula 1 aj napriek svojmu oficiálnemu stanovisku opäť nezvládla organizáciu tohto aktu. Lewisovi Hamiltonovi je ľúto, aké to bolo celé uponáhľané a chaotické, a chce, aby si Formula 1 dala do budúcna viac záležať.

Keďže sa zmenila pódiová ceremónia, pokľaknutie prebehlo v boxovej uličke. Veľká časť jazdcov sa však na miesto nestihla dostaviť včas, niektorí dokonca vôbec. Všetko to vyzeralo disorganizovane a uponáhľane. Hamilton vyčíta Formule 1 aj niektorým jazdcom, že za touto iniciatívou nestoja naplno.

Na mušku si vzal šéfa Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA Romaina Grosjeana. “On si nemyslí, že by to bolo dôležité. Je jedným z tých, ktorí si myslia, že to stačí spraviť raz a nič viac netreba.”

“Pokúšal som sa s ním porozprávať o tom, v čom je problém, a že sa len tak nestratí. Musíme pokračovať v boji za rovnosť. Tentoraz na jazdeckom brífingu nespomenul nič a nič nepovedal ani Sebastian (Vettel). So Sebastianom si však píšeme a zdôraznil, rovnako ako ja, že je dôležité v tom pokračovať,” prezradil osemnásobný maďarský víťaz.

Hamilton si chce o dnešnej nevydarenej ceremónii pohovoriť s F1: “Musia odviesť lepšiu prácu,” vyhlásil. “Bolo to jeden zhon: my sme museli vystúpiť z auta, utekať tam a pokľaknúť. Musia spraviť viac.”

“Neviem, prečo to spravili len po prvých pretekoch,” pokračuje Hamilton, ktorý by bol radšej, keby Formula 1 lepšie podporila túto iniciatívu. “Prvýkrát to spravili, no odvtedy nie. Navonok pritom hovoria, ako musíme bojovať za diverzitu a proti rasizmu, no nedávajú nám platformu na to, aby sme to robili. Bolo to všetko uponáhľané.”

Pred týždňom v Rakúsku to Formula 1 tiež nezvládla. Namiesto pokľaknutia zverejnila zábery parašutistov pristávajúcich na okruhu. “Myslím si, že by nám mali dať viac času. Ja im asi v priebehu najbližších dní napíšem mail a pokúsim sa s nimi skoordinovať, pretože aj oni to chcú spraviť. Asi sme len dostatočne nekomunikovali.”

Hamilton napokon vyjadril nádej, že aj v budúcnosti si s ním pokľaknú aj iní jazdci. “Pokiaľ ide o ostatných pilotov, nemôžem toho spraviť viac. V Rakúsku som vydal veľa energie na to, aby som niekoľkých jazdcov presvedčil. Bol to boj. Myslím si, že dôležití sú tí, ktorí to robia. Ich porozumenie je fantastické. Mojím snom je, že jedného dňa aj ostatní zmenia názor a keď prídeme na posledné preteky, tak aj oni pokľaknú a ukážu, že sme zjednotení. Bolo by to krásne.”