logo F1online.sk

Wolff: Titul je taký vzdialený, že naň ani nepomýšľame

George Russell pred Pierrom Gaslym
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 3. 2022

Na takýto vstup do sezóny si fanúšikovia Mercedesu už ani nespomínajú. Čisto len pri pohľade na výsledky to tak síce nevyzerá, no z prejavu monopostu W13 na trati je evidentné, že Mercedes zaostáva a ešte dlho bude. Toto Wolff v tomto smere tiež nie je prehnaným optimistom, podľa neho momentálne o útoku na titul nemôže byť ani reči.

Lewis Hamilton a George Russell si v Bahrajne pripísali tretie a štvrté miesto, ktoré im dal do daru Red Bull. Toto Wolff po pretekoch uznal, že skutočný výkon jeho tímu by lepšie vystihla piata a šiesta priečka, preto ho získané extra body tešia. Mercedes pritom pred štartom veľkej ceny deklaroval, že k nej pristúpi skôr ako k testom než riadnym pretekom.

I napriek tomu je Mercedes v konštruktéroch druhý, takže škody určite nie sú také veľké, aké by mohli byť. Ak v Brackley rýchlo odstránia svoje problémy, v neskoršej fáze sezóny im tieto body prídu vhod, keď sa budú rátať každé odrobinky v boji o titul.

Toto Wolff však o majstrovskom súboji nechce hovoriť. “V súčasnej situácii je ešte priskoro začať hľadieť na šampionát. Rozloženie síl v štartovom poli z nedele vyzerá tak, že čo i len pomyslenie na to, že by sme sa stali kandidátmi na víťazstvo v niektorom zo šampionátov, je poriadne vzdialené.”

“Ak sa však na to pozriem ako na samostatný súťažný víkend, pravdepodobne sme získali maximálny počet bodov, aký sa dal. Tu sa musíme odraziť. Každý jeden víkend sa počíta, momentálne tu ide o jednotlivé podujatia, pretože keď ste tretí najsilnejší, nemôžete myslieť na víťazstvá,” uvedomuje si tretinový majiteľ stajne.

Keďže Mercedes rýchlostne strácal na Ferrari a Red Bull, nezostávalo mu iné, len siahnuť aj po menej konvenčnej stratégii. Napríklad pri prvej zastávke Lewisovi Hamiltonovi obul tvrdú zmes, ktorá však nefungovala veľmi dobre. Hamilton sa v prvých dvoch kolách výrazne trápil, no ani po zohriatí pneumatík nemal veľmi veľa gripu.

“Nasadiť tvrdú zmes bolo ako strčiť ruku do záchoda. Naozaj sme boli v každom jednom kole o sekundu pomalší,” povedal pre Sky Sports s dodatkom, že v tíme sa poučili. Za túto lekciu to v konečnom dôsledku aj stálo.

“Svojím spôsobom to bola pre nás nová situácia, pretože sme boli v území nikoho medzi tretím a štvrtým a šiestym miestom. Preto sme mohli viac experimentovať a myslím si, že ten pokus s tvrdou sadou stál za to — bolo to niečo úplne iné ako stratégie jazdcov vpredu, no evidentne to nevyšlo. Odjazdili sme ďalšie kilometre, ďalšie kolá, viac sme sa toho naučili,” zhodnotil Toto Wolff.